Σε οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προσανατoλίζεται το υπουργείο Οικονομικών για το 2013. Μετά το Πάσχα, αλλάζει άρδην το σύστημα καθορισμού των τιμών της εφορίας που αποτελούν βάση για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Τρόικα νέο νόμο για αυτοματοποιημένο τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών και ο οποίος θα καταργεί τις Επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που τις καθόριζαν έως τώρα, προκειμένου να τον φέρει για ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικά φέτος όμως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει με συνοπτικές διαδικασίες «δια νόμου» και χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξιολόγηση τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα, έως και 20% κατά μέσο όρο, λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά και επειδή οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από το 2007. Σίγουρη θεωρείται μια μεγάλη μείωση αντικειμενικών ειδικά στα ακίνητα των επιχειρήσεων και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Νωρίτερα από όλα αυτά όμως -και πριν καταργηθούν- οι Επιτροπές για τις αντικειμενικές τιμές θα αναλάβουν να αλλάξουν μέσα στο Μάρτιο ή Απρίλιο τις αντικειμενικές τιμές για το δήμο Ψυχικού.

Μετά από προσφυγές πολιτών της περιοχής, το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την ακύρωση των τιμών σε τουλάχιστον δύο περιοχές του δήμου, όπου είχαν αυξηθεί το 2011 κατ’ εξαίρεσιν.

Έτσι πλέον όμως, ο δήμος Ψυχικού εμφανίζεται …«διχοτομημένος» αφού σε άλλες περιοχές του ισχύουν οι αντικειμενικές τιμές του 2007 (όπως και σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα), ενώ σε άλλες οι αυξημένες τιμές του 2011. Για αυτό θα καθοριστούν νέες αντικειμενικές (έτους 2013) για ολόκληρο το δήμο, που θα είναι μειωμένες σε σχέση με εκείνες του 2011 -αλλά πιθανώς και αυξημένες έναντι εκείνων του 2007.

 

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook