Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η είδηση που σχετίζεται με την ύπαρξη ταξιδιωτικής οδηγίας προς αξιωματούχους για την Ελλάδα από την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την ύπαρξή της, ενώ από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν μέχρι στιγμής ορισμένες αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο επιτρόπων και ευρωβουλευτών.

Η οδηγία εφιστά την προσοχή των υπαλλήλων σχετικά με την ασφάλεια τους, αφού εμφανίζει την Ελλάδα ως μια επικίνδυνη χώρα στην οποία θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές ακόμα και "νεκροί".

"Οι οδηγίες που έπονται αυτού του κειμένου είναι αυτονόητες υποδείξεις της Επιτροπής προς το προσωπικό της, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές", τονίζει ο κ. Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι είναι υπαρκτό το μήνυμα της Κομισιόν.

Η Ελληνίδα Επίτροπος, κ. Μαρία Δαμανάκη, προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική οδηγία των υπηρεσιών ασφαλείας της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα. Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Δαμανάκη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ηλεκτρονική αυτή ταξιδιωτική οδηγία των υπηρεσιών της Κομισιόν, την οποία αγνοούσε. Ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της. Στην επιστολή της επίσης η κυρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και ασφαλής για κάθε Ευρωπαίο και διεθνή αξιωματούχο, με ζωντανές και διαχρονικές παραδόσεις φιλοξενίας προς κάθε πολίτη.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Επιτροπή στην οποία ζητάει να ενημερωθεί αναφορικά "με τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγία που απευθύνεται στους υπαλλήλους της που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

 

protothema.gr