Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διεύθυνση της «Monde» και μία από τις ελάχιστες γυναίκες σε διευθυντικό θώκο εφημερίδας έγινε την Παρασκευή η 46χρονη Ναταλί Νουγκαρέντ – και μάλιστα με «σταλινικό σκορ», όπως χαριτολόγησε γάλλος συνάδελφός της. Τρεις μήνες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διευθυντή της εφημερίδας Ερίκ Ισραελεβίτς, δύο εβδομάδες αφότου οι τρεις μέτοχοί της προέκριναν την υποψηφιότητα του αουτσάιντερ από τις συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες που εξέταζαν, η Νουγκαρέντ κατά τη γενική συνέλευση της Ενωσης Συντακτών της «Monde» εξελέγη για εξαετή διευθυντική θητεία με ποσοστό… 79,98%! Χρειαζόταν μόλις 60%, επέτυχε τελικά ποσοστό 5% υψηλότερο από εκείνο με το οποίο είχε εκλεγεί ο Ισραελεβίτς τον Φεβρουάριο του 2011. 

Η νέα διευθύντρια της «Monde» εργάζεται στην εφημερίδα από το 1996, ήταν μέχρι πρόσφατα υπεύθυνη διπλωματικού ρεπορτάζ, θεωρείται τολμηρή και αφοσιωμένη επαγγελματίας, ουδέποτε όμως κατείχε θέση προϊσταμένου ή αρχισυντάκτη. «Αν εγώ, μια δημοσιογράφος της βάσης, τολμώ αυτή την περιπέτεια, είναι για να στείλω ένα δυνατό μήνυμα, για να δείξω πως το απρόσμενο – όχι το άλλα αντ\’ άλλων – είναι εφικτό», είχε σχολιάσει παρουσιάζοντας η ίδια την υποψηφιότητά της στους συντάκτες.

Ειδικά οι συντάκτες της ηλεκτρονικής έκδοσης της προσήπταν παλαιότερα απαξιωτικά σχόλια για τη δουλειά τους – η Νουγκαρέντ φρόντισε να εξιλεωθεί εξαίροντας «τον ψηφιακό ορίζοντα της \”Monde\”». Γεννημένη το 1966, ξεκίνησε την καριέρα της ως ανταποκρίτρια της «Liberation» στον Καύκασο, κατόπιν εργάστηκε ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος στην Ουκρανία και το 1996 ανέλαβε ανταποκρίτρια της «Monde» στη Μόσχα. Το 2005, τιμήθηκε με το βραβείο Albert Londres για τα ρεπορτάζ της σχετικά με τον πόλεμο της Τσετσενίας.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook