Ο φακός της κάμερας αποκάλυψε τους στρατιώτες από τα Φίτζι, οι οποίοι χτυπούν με ρόπαλα τους κραατούμενους ενώ είναι δεμένοι με χειροπέδες.

Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα δεμένο χειροπόδαρα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και έναν άλλον να του επιτίθεται ένας σκύλος.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τον στρατό των Φίτζι και χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως βασανιστήριο.

Η αστυνομία στο νησί του Ειρηνικού λέει ότι ερευνηθεί το συμβάν.

Το βίντεο δείχνει άνδρες με πολιτική περιβολή μιλώντας Bauan, μια διάλεκτο Φίτζι, να γελούν χτυπώντας με μεγάλα ρόπαλα τους δεμένους άνδρες ενώ βασανίζονται από το σκυλί.

Το υλικό χρονολογείται πριν από έναν χρόνο όταν πέντε κρατούμενοι αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν.

Ο επιθεωρητής Atunaisa Sokomuri δήλωσε ότι η αστυνομία είχε διατάξει μια ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος.

\”Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει εικασίες πριν ολοκληρωθεί η έρευνα\” δήλωσε σε τοπικούς δημοσιογράφους. \”Πρέπει να θεσπίσουμε επίσημα τα ακριβή γεγονότα\” , πρόσθεσε.

Ο κ. Sokomuri επέμεινε ότι η έρευνα θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία όπως θα ήταν σε μια δυτική χώρα.

Επίσης η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με το βίντεο, και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πραγματική προέλευσή του.

\”Αυτό το φρικτό περιστατικό φαίνεται να είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της κατάχρησης εξουσίας από τους στρατιωτικούς\”, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Grant Bayldon. \”Οι αρχές των Φίτζι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκαριστικό βίντεο με τη μέγιστη σοβαρότητα και αμέσως να προβούν σε ανεξάρτητη έρευνα.\”

\”Αν και το βίντεο είναι ακόμα υπό έλεγχο, αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα βασανιστήρια είναι απαράδεκτα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης\”.

Ο κ. Bayldon περιέγραψε τα τραύματα και την ταπείνωση που υπέστησαν οι άνδρες ως \”πολύ σοβαρά\”.

Και πρόσθεσε: \”Αναγκασμένοι να γδύνονται και να παρενοχλούνται από ένα σκύλο, με τους άνδρες γύρω να το διασκεδάζουν – είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς. Ο άγριος ξυλοδαρμός με κλομπ στη συνέχεια είναι οδυνηρός. Πρόκειται για τα βασανιστήρια.\”

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook