Σε έναν μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης Ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας, όπως είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα.

Προηγουμένως, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επικύρωσε το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που σχετίζεται με την επίλυση του θέματος της πρώην τράπεζας Ljubljanska banka (LB).

Ο κ. Γιάνσα και ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς θα υπογράψουν τη συμφωνία στις 11 Μαρτίου.

Ο κ. Γιάνσα ανέφερε ακόμη ότι το θέμα της πρώην τράπεζας LB θα επιλυθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαδοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας, την ερχόμενη Δευτέρα από τον ίδιο και τον Κροάτη ομόλογό του, θα σταματήσουν οι δικαστικές διαδικασίες κατά της LB από κροατικές εμπορικές τράπεζες και δεν πρόκειται να υποβληθούν νέες.

Κατά τον ίδιο, η Σλοβενία κατάφερε να πετύχει το στόχο επίλυσης του θέματος, όπως αρχικά, επιθυμούσε, στο πλαίσιο της διαδοχής και η Κροατία πέτυχε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης Ένταξης της (από το σλοβενικό κοινοβούλιο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το Παράρτημα Γ της συμφωνίας του 2001 για τη διαδοχή στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι, πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση στο ζήτημα και δεσμεύονται να συνεχίσουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα τη Βασιλεία.

Η Κροατία θα εγγυηθεί την παύση των διαδικασιών (μηνύσεων) που έγιναν από δύο εμπορικές τράπεζες κατά της LB και της διαδόχου της, της NLB, με την άδεια της κροατικής κυβέρνησης και ότι δεν θα ξεκινήσει μια νέα, αντίστοιχη διαδικασία.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook