«Παράθυρο» για πιθανή τουριστική αξιοποίηση των νησιών που βρίσκονται σε τελικά στάδια αγοράς από άραβες επενδυτές στο προστατευόμενο σύμπλεγμα των Εχινάδων επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Εξι από τα δεκαοκτώ νησιά του συμπλέγματος βρίσκονται κοντά σε πώληση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανό, σε αυτή τη γωνιά του Ιονίου Πελάγους.

Η μεταβίβασή τους σε μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εδώ και έναν χρόνο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το μεγαλύτερο από τα νησιά, την Οξιά. Για τα υπόλοιπα πέντε (Προβάτι, Πιστρός, Απάσα, Γκράβαρης και Σωρός) οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πριν από τέσσερις μήνες. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, οι διαδικασίες «προχωρούν κανονικά». Η ισχύουσα νομοθεσία όμως θέτει περιορισμούς στη δόμηση και στις πιθανές επενδύσεις στα νησιά.

Όπως διαβάζουμε στα ΝΕΑ, το νησιωτικό σύμπλεγμα Βόρειων και Νότιων Εχινάδων αποτελεί Εθνικό Πάρκο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 (ΦΕΚ 477/06). Η περιοχή, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, διακρίνεται, σύμφωνα με την απόφαση, για τη «μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική και γεωμορφολογική της αξία». Η ΚΥΑ επιτρέπει στην προστατευόμενη νησιωτική ζώνη την ήπια αναψυχή, τις οικοτουριστικές δραστηριότητες και την εγκατάσταση μόνιμης ελαφριάς υποδομής που εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από πλευράς δόμησης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας αγροτικής κατοικίας επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθηκών φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook