Η Βουλγαρία παγώνει για τρεις μήνες τα σχέδια κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Μπέλενε, στα βόρεια της χώρας στις όχθες του Δούναβη, μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κρατικός βουλγαρικός ενεργειακός όμιλος ΝΕΚ, συμφώνησαν από κοινού με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Atomstroyexport την αναστολή του σχεδίου έως τα τέλη Ιουνίου.

Ανακοίνωσαν δε ότι συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διεξάγουν λεπτομερείς αναλύσεις σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και ασφάλειας από ραδιενεργό ακτινοβολία.

Οι δύο εταιρίες, που θα κατασκευάσουν δύο αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας, συνήψαν μνημόνιο κατανόησης το οποίο ουσιαστικά παγώνει κάθε εργασία και παραγγελία μηχανημάτων. Στα τέλη του Νοεμβρίου οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσουν τις εργασίες έως τα τέλη Μαρτίου του 2011 με στόχο την λειτουργία του αντιδραστήρα έως το 2017.

Οι πολέμιοι του σχεδίου προβάλουν το επιχείρημα ότι η επένδυση είναι δαπανηρή, επικίνδυνη και ενισχύει την ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία. Οι οικολόγοι εκφράζουν επίσης ανησυχίες, γιατί το μέρος όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 24% των πολιτών συμφωνεί με την κατασκευή των αντιδραστήρων στο Μπέλενε, έναντι 80% που είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου σε ανάλογη δημοσκόπηση πριν το ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Παρέμβαση στο ζήτημα είχε επιχειρήσει ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ ο οποίος ζήτησε να διεξαχτεί, ταυτόχρονα με τις δημοτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα το φθινόπωρο, δημοψήφισμα για την κατασκευή του εργοστασίου.

Υπέρ της προκήρυξης του δημοψηφίσματος τάχτηκε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.

Η βουλγαρική κυβέρνηση επέλεξε το 2006 την Atomstroyexport ως στρατηγικό εταίρο στην κατασκευή του αντιδραστήρα, προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ. Αλλά το σχέδιο καθυστερεί εξαιτίας διαφωνιών για το κόστος και έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με αναλυτές, το κόστος ενδέχεται να αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ περίπου.


ιn

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook