Σε ανακοίνωσή της, για τα "μαθήματα ιστορίας" που η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιούνται στις οργανώσεις της στην Κρήτη, η επιτροπή Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής :

"H ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Κρήτη, υπηρετώντας πιστά το κεφάλαιο, μετά την οργάνωση ταγμάτων ασφαλείας στο νησί, τα οποία στρέφονται σε άνανδρες επιθέσεις απέναντι σε Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και νέους, με απώτερο στόχο το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος, τώρα επεκτείνει την άθλια και επικίνδυνη δραστηριότητα της, με διοργάνωση μαθημάτων ιστορίας στα γραφεία της.

Με πρόσχημα τη διαστρέβλωση της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία, που σκοπό έχει να διαιωνίζεται η εξουσία της τάξης που και οι ίδιοι οι φασίστες υπηρετούν, η Χρυσή Αυγή στοχεύει να δηλητηριάσει τις παιδικές ψυχές με μαθήματα ναζισμού και φασιστικής προπαγάνδας περί πολιτισμού, ιστορίας και θρησκείας, δηλαδή με την πιο αποκρουστική μορφή υπεράσπισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Όμως, η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά και τη νεολαία είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία, στις λίστες των εκατομμυρίων νεκρών παιδιών και νεολαίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και στον τόπο μας, στη Βιάννο, στα Ανώγεια, στην Κάντανο, στη Μαλάθυρο κα. Όπως επίσης καταγράφεται και σήμερα με τη δράση της Χρυσής Αυγής, τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία που στήνει, για να εξασφαλίζουν φτηνούς εξαθλιωμένους εργαζόμενους στα αφεντικά τους, τις επιθέσεις σε απεργούς εργάτες και συνδικαλιστές κλπ.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς του μαζικού κινήματος, της νεολαίας, την εκπαιδευτική κοινότητα να αναλάβουν δράση για την απομόνωση της ναζιστικής συμμορίας, να μην πέσει ούτε ένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας στα νύχια τους. Ο λαός πρέπει να στείλει τη Χρυσή Αυγή μαζί με το σύστημα που τη χρειάζεται στην κόπρο της ιστορίας."