Το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά την Λευκωσία, ζητώντας από την κυπριακή κυβέρνηση περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμό και αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών παροχών, αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, περικοπές σε υγεία και παιδεία. 

Τα περιθώρια στενεύουν για την κυπριακή κυβέρνηση, που οι πληροφορίες θέλουν να υποχωρει σε κρίσιμα θέματα (όπως αύξηση του εταιρικού φόρου, επιβολή φορολογίας στις καταθέσεις), καθώς την Τρίτη η τρόικα αναμένεται να υποβάλει έκθεση για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το μνημόνιο. 

Η πρόταση των δανειστών φέρεται να αφορά δάνειο 10 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται η Λευκωσία να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους, ώστε να παραμείνει βιώσιμο το χρέος. 

Ασφυκτική πίεση από ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο 15 τεχνοκρατών του ΔΝΤ παρουσίασε στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών έκθεση που περιέχει τις εισηγήσεις του.

Στόχος, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ο «εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών», μέσα από σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων βραχυπρόθεσμα.

Στον τομέα της υγείας το ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των ασθενών, και χαρακτηρίζει αναγκαίο να καταργηθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των ασθενών ανά νοσηλευτή. 

Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε νοσηλευτής έχει την ευθύνη για τέσσερις κλίνες, ενώ όπως υπολογίζει η τρόικα, στην Κύπρο κάθε νοσηλευτής έχει την ευθύνη για μόλις δύο κλίνες.

Στο τομέα της παιδείας, το κλιμάκιο του ΔΝΤ εισηγείται οι εξοικονομήσεις να πάρουν τη μορφή της ενοποίησης σχολείων και της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Την Τρίτη η έκθεση της τρόικας

Η έκθεση του ΔΝΤ και η παραχώρηση τεχνικής βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας με την τρόικα.

Αύριο (Τρίτη) το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι διεργασίες αυτές χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς μέχρι αργά αύριο το βράδυ οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικας αναμένεται να υποβάλουν στην ομάδα εργασίας του Eurogroup έκθεση για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το μνημόνιο.

Δάνειο 10 δισ. ευρώ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πρότεινε στη Λευκωσία ο δανεισμός της να ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους, ώστε να παραμείνει βιώσιμο το χρέος.

Υποχωρεί η Λευκωσία;

Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5% φέρεται ότι κερδίζει έδαφος παρά τις έντονες ενστάσεις που προέβαλε η κυπριακή πλευρά, η οποία φέρεται επίσης να οδεύει προς το να αποδεχτεί την πρόταση επιβολής έκτακτης φορολογίας 10% στους τόκους των καταθέσεων στις τράπεζες.

Η κυπριακή κυβέρνηση μοιάζει να κερδίζει κάποιο χρόνο στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς όμως να αποφεύγει τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την πώληση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

in.gr