Ο τέως καθολικός αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες, Καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι, η αρχιεπισκοπή και ένας ακόμα πρώην ιερέας συμφώνησαν να καταβάλουν σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων ως μέρος συμβιβασμού για τέσσερις αγωγές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που εκκρεμούν σε βάρος τους, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι των θυμάτων.

Ο καρδινάλιος, που αποσύρθηκε το 2011 από την αρχιεπισκοπή και βρίσκεται τώρα στη Ρώμη για την εκλογή του νέου Πάπα, κατηγορείται ότι κάλυψε τον (πρώην, εν τω μεταξύ) ιερέα που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο Μαχόνι κατηγορήθηκε συγκεκριμένα ότι βοήθησε έναν παιδεραστή ιερέα, τον Μάικλ Μπέικερ, να αποφύγει τις έρευνες της αστυνομίας, στέλνοντάς τον σε ένα εκκλησιαστικό κέντρο για «θεραπεία». Στη συνέχεια, επανατοποθέτησε τον ιερέα στην αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες.

Σαν όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός, τέθηκε ότι καμία από τις πλευρές δεν θα αναγκαζόταν να ομολογήσει για τα αδικήματα, δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των εναγόντων στην υπόθεση, Βινς Φιλάντι.

Ωστόσο δήλωσε ότι ο συμβιβασμός, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη αρχείων της εκκλησίας που τεκμηριώνουν το ρόλο του Μαχόνι και άλλων στη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον ιερέα, αποτελεί την «πιο ξεκάθαρη παραδοχή της ενοχής που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την αρχιεπισκοπή».

Ένας από τους δικηγόρους της αρχιεπισκοπής, ο Μάικλ Χένιγκαν, επιβεβαίωσε ότι το ποσό του διακανονισμού συμφωνήθηκε στα 9,9 εκατομμύρια δολάρια. O ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αρχιεπισκοπή «πάντα είχε τη θέση ότι ήταν υπεύθυνη για την συμπεριφορά του Μπέικερ».

Ο καρδινάλιος Μαχόνι, είπε ο Χένιγκαν, έχει «παραδεχθεί ότι διέπραξε σοβαρό λάθος όταν επανατοποθέτησε τον Μπέικερ σε ιερατική υπηρεσία».

Τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική Καθολική Εκκλησία, ιδιαίτερα από το 1992, έχουν κοστίσει στην εκκλησία δισεκατομμύρια δολάρια για διακανονισμούς και έχει οδηγήσει μεγάλες επισκοπές στην πτώχευση.

Η Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, η οποία εξυπηρετεί τουλάχιστον 4 εκατομμύρια καθολικούς, κατέληξε να πληρώσει 660 εκατομμύρια δολάρια το 2007 για διακανονισμούς σε πάνω από 500 ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η μεγαλύτερη συμφωνία τέτοιου είδους που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ο Μαχόνι εκείνη την περίοδο είχε χαρακτηρίσει την κακοποίηση ως «μια απεχθής αμαρτία και εγκληματική πράξη».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook