Πώς ένα και μόνο κλικ είναι ικανό να αποκαλύψει στοιχεία για τα ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα; Επιστημονική έρευνα έδειξε πως τα \’\’like\’\’ στο facebook μαρτυρούν τις πολιτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την πιθανή χρήση ναρκωτικών, ακόμα και το βαθμό νοημοσύνης ή εσωστρέφειας-εξωστρέφειας ενός ανθρώπου.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, χωρίς να το συνειδητοποιούν, προβαίνουν σε μεγάλες αποκαλύψεις και εκδηλώνουν προτιμήσεις κάνοντας \’\’like\’\’. Το \’\’αθώο\’\’ κλικ προσφέρει πληθώρα πληροφοριών για το προφίλ του χρήστη, τις οποίες ούτε κατά διάνοια δε θα μαρτυρούσε ο ίδιος.

Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι Μαίκλ Κοζίνσκι, Ντέιβιντ Στίλγουελ και Θορ Γκρέπελ συγκέντρωσαν τα Like και τα λεπτομερή δημογραφικά προφίλ από 58.000 εθελοντές χρήστες του facebook. Αξιοποίησαν τα αποτελέσματα, έκαναν ψυχομετρικά τεστ και κατόρθωσαν να μαντέψουν σωστά σε ποσοστό από 60% έως 95% προσωπικά στοιχεία για κάθε χρήστη.

\’\’Οι άνθρωποι μοιράζονται στη διαδυκτιακή κοινότητα τι τους αρέσει και τι όχι, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι μοιράζονται πολύ προσωπικά δεδομένα\’\’ δήλωσε ο ψυχολόγος Μαίκλ Κοζίνσκι.

Η έρευνα ανέδειξε τη δύναμη και τους κινδύνους της παραχώρησης των ψηφιακών δημογραφικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν και το \’\’κλειδί\’\’ της στοχευμένης διαφήμισης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς οι αλγόριθμοι έδωσαν ακριβή στοιχεία στο 88% των περιπτώσεων όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών, στο 95% στη διάκριση Αφροαμερικανών από Καυκάσιους-Αμερικανούς και στο 85% στη διάκριση μεταξύ Ρεπουμπλικανού και Δημοκρατικού.

\’\’Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συναινούν στην ανταλλαγή δεδομένων σε απευθείας σύνδεση, δεν όμως συνειδητοποιούν τις πρόσθετες προσωπικές λεπτομέρειες που οι ερευνητές μπορούν να συλλέξουν από αυτά\’\’ τονίζει η Helen Nissenbaum, διευθύντρια Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Την επόμενη φορά σκεφτείτε καλά πριν πατήσετε \’\’like\’\’, μπορεί να αποκαλυφθούν πολλά…

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook