Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

Σειρά προσπαθειών για επαναφορά του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και ορθή χρήση και συντήρηση του, έχει αρχίσει τελευταία στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία αλλά και στην Κρήτη, με την διεξαγωγή διαφόρων ερευνών, διαγωνισμών, γαστρονομικών διαδρομών, πιλοτικών προγραμμάτων, αλλά και διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται με Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη στην Ιταλία έχει αρχίσει η χρήση στα εστιατόρια επώνυμων συσκευασιών Ελαιολάδου, στην Πορτογαλία άρχισε η χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλιδίων στα τραπέζια των Ταβερνών, στην Ισπανία γίνονται έρευνες για την χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα, γαστρονομικές διαδρομές και εβδομάδες ελαιολαδου, αλλά και στην Κρήτη και Κύπρο επαναλαμβάνεται η προσπάθεια για αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου στις Ταβέρνες.

Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες και βέβαια ειδικά αυτή που μας ενδιαφέρει και αρχίζει τώρα στην Κρήτη, χρειάζονται την συνδρομή και των ταβερνών αλλά και των ελαιοπαραγωγών πελατών τους. Ας το σκεφτούν επομένως όλοι. Οι καιροί ου μενετοί!Πιλοτικό Δίκτυο «ΕλαιοΤαβερνών» στην Κρήτη και Κύπρο

Στα πλαίσια της επαναφοράς της πατροπαράδοτης χρήσης του ελαιολαδου στο τηγάνισμα σε επιχειρήσεις εστίασης, ο ΣΕΔΗΚ επαναλαμβάνει παλαιότερη σχετική πρωτοβουλία του με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ίδρυσης Δικτύων επιχειρήσεων αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο.

Στα Δίκτυα αυτά που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, με συνεργασία του ΣΕΔΗΚ και του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, μπορούν να συμμετάσχουν Επιχειρήσεις Εστίασης (Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία) αλλά και συμπληρωματικές Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου και Ελαιοεδεσμάτων που θα εφοδιάζουν με ελαιόλαδο και εδέσματα τις πρώτες σε ειδικές τιμές.

Το Δίκτυο στην Κρητη, που θα έχει την μορφή ΝΠΙΔ και θα λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο και Καταστατικό το οποιο ήδη συντάσσεται, θα υποστηριχθεί με δαπάνες του προγράμματος κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του ενώ παράλληλα θα προβληθεί με καταχωρήσεις και σποτ στα τοπικά ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κ.α.), με ειδική ιστοσελίδα, επιτραπέζια διαφημιστικά αντικείμενα αλλά και την οργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων που θα οργανωθούν στην Κρήτη και Κύπρο με συμμετοχή Μελων και απο τις δυο πλευρές.

Στα Μέλη του δικτύου, μετά από σχετικό έλεγχο τους, θα χορηγηθεί το λογότυπο (σήμα) του Δικτύου και ειδική Πιστοποίηση που θα προβάλλονται στα Καταστήματα τους.

Βασικές υποχρεώσεις των Μελών του Δικτύου θα είναι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα, η αποδοχή ελέγχων και η καταβολή εγγραφής 50 ευρω με την υπογραφή του Καταστατικού και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. του Δικτύου και θα χρησιμοποιούνται για ελέγχους και προβολή.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να στείλουν άμεσα σχετική «Δήλωση Ενδιαφέροντος», η να τηλεφωνούν στο 28210 50800. Η Δήλωση, σχέδιο της οποίας υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, πρεπει να σταλεί στο φαξ 28210 50818, η στο E-mail: [email protected]

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην Ιστοσελίδα www.sedik.grΙσπανική εκστρατεία για την εισαγωγή του ελαιολάδου στην εστίαση

Στην Ισπανία καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την εισαγωγή του ελαιολαδου στις επιχειρησεις Εστίασης και την χρήση του στο τηγάνισμα αντί των σπορελαίων. Μερικές από τις πιο πρόσφατες δράσεις που οργανώνονται τόσο από το Κράτος όσο και απο τις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Ελαιοπαραγωγών και Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες.

Έρευνα για τα οφέλη του ελαιολάδου στο τηγάνισμα

Με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση ότι το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα είναι υγιεινότερο αλλά και φθηνότερο απο άλλα λάδια, διεξάγεται ειδική έρευνα στην Ισπανία απο τις εταιρείες Monva και την Citoliva (Κέντρο Τεχνολογίας της Ελαιοκομίας) με την υποστήριξη της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας που θα καλύψει ποσό €11.700 (32%) των δαπανών της.

Η έρευνα στην Ισπανία ασφαλώς είναι σκόπιμο και αναγκαίο να επαναληφθεί και επικαιροποιηθεί και στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρητη απο Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το ΜΑΙΧ αλλά και το ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης που έκαναν παλαιοτέρα προσπάθειες πρέπει να τις επικαιροποιήσουν και να τις δημοσιοποιήσουν.Γαστρονομικές διαδρομές ελαιολαδου στις Βαλεαρίδες

Ειδικές γαστρονομικές διαδρομές για το ελαιόλαδο έχουν χαρτογραφηθεί και προβάλλονται από ειδική Ιστοσελίδα στα πλαίσια του προγράμματος «Ελαιοτουρισμός στην Μαγιόρκα» (Oleotourismo Mallorca) που οργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες που προφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ελαιώνες και χώρους που συνδέονται με τον πολιτισμό της ελιάς και παράλληλα να απολαύσουν φαγητά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο των νησιών αυτών.

Μενού με Ελαιόλαδο σε Εστιατόρια της Μαδρίτης

Στα πλαίσια Συνέδριου Γαστρονομίας Ελαιολάδου που οργανώθηκε προσφατα στη Μαδρίτη, οργανώθηκε και εκστρατεία ανάδειξης του ελαιολαδου στις επιχειρησεις εστίασης. Στην εκστρατεία συμμετείχαν 50 εστιατόρια της πόλης της Μαδρίτης και των γύρω περιοχών τα οποία προσφέρουν για αρκετές βδομάδες ειδικά μενού με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Απαγόρευση επαναπληρούμενων φιαλιδίων ελαιολάδου στα τραπέζια ταβερνών απο την ΕΕΤα επαναπληρούμενα φιαλιδίων ελαιολάδου που χρησιμοποιούνται πάνω στα τραπέζια των Ταβερνών, προσανατολίζεται να απαγορεύσει με σχετικό Κανονισμό από τον επόμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλίσει την ποιότητα, την ταυτότητα αλλά και την μη υποβάθμιση των ελαιολάδων που εκτίθενται σε ανοικτά, διαφανή και ανώνυμα μπουκάλια, για αρκετές μέρες πάνω στα Τραπέζια των ταβερνών. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό οι παράγοντες που επηρεάζουν και οξειδώνουν (υποβαθμίζουν γευστικά) το ελαιόλαδο, είναι η θερμοκρασία, ο φωτισμός και η επαφή του με τον αέρα.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. ([email protected])