Αποκομμένοι ακτοπλοικά – εκτός των κατοίκων της Γαύδου – σύμφωνα με πληροφορίες είναι και οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης. Το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελούσε τα δρομολόγια απο την Χώρα Σφακίων στην Αγ.Ρουμέλη αποσύρθηκε για την ετήσια υποχρεωτική συντήρησή του ενώ το πλοίο που είναι διαθέσιμ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ανταποκρίνεται στα όσα ορίζει η σχετική Ευρωπαική οδηγία, εξ αιτίας της οποίας διεκόπησαν και τα ακτοπλοικά δρομολόγια προς την Γαύδο.

Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στην διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπο την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη. στις 11 το πρωί της Τετάρτης 19/1 στην έδρα της Περιφερειακής ενότητας.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης, ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης, εκπρόσωποι της ΑΝΕΝΔΥΚ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τον κ.Λαμπάκη η πρώτη λύση που πρέπει να εξεταστεί είναι \”η δρομολόγηση ενός οχηματαγωγού-επιβατικού σκάφους Β\’ κατηγορίας που με τον τρόπο αυτό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σχετικής Ευρωπαικής οδηγίας\”.

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ακτοπλοική εταιρεία για να δρομολογήσει τέτοιο σκάφος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γαύδου, η τουριστική κίνησι στο νησί μπορεί να εξυπηρετηθεί και \”απο ένα οχηματαγωγό Ro-Ro σε συνδυασμό με ένα ξεχωριστό επιβατηγό σκάφος αρκεί να έχει πρωτόκολλο που να επιτρέπει την μεταφορά τουλάχιστον 200 επιβατών\”.

Όπως διευκρινίζει ο κ.Λαμπάκης ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η καθημερινή κίνηση επισκεπτών ανέρχεται σε 170-200 άτομα και για να μην επαναληφθούν τα \”ρεζιλίκια\” του περασμένου Καλοκαιριού όταν οι επισκέπτες μεταφέροντο στην Γαύδο, λίγοι-λίγοι και με μικρά σκάφη, είναι απολύτως αναγκαίο ένα πλοίο τέτοιας χωρητικότητας.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο που σταμάτησαν τα δρομολόγια των πλοίων της ΑΝΕΝΔΥΚ λόγω εφαρμογής ευρωπαικής οδηγίας και η Γαύδος έμεινε χωρίς ακτοπλοικά δρομολόγια, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθούν άλλα σκάφη χωρίς αποτέλεσμα, ενώ σύμφωνα με άλλες απόψεις η ίδια η Ευρωπαική οδηγία δίνει την δυνατότητα εξαίρεσης της Γαύδου αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση απο την κυβέρνηση.