Το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη στην Κρήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώθηκε από τον φιλολογικό σύλλογο Χανίων «Ο Χρυσόστομος», την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Χανίων.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ.Ειρηναίου , ο οποίος στον χαιρετισμό του (video) έκανε λόγο για επιστροφή στα πατρογονικά χωράφια, των τοπικών Μητροπολιτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, επιστημονικών κ.α. φορέων παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ηγουμένη της Μονής Χρυσοπηγής Μοναχή Θεοξένη αναφέρθηκε στον ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά στις σχετικές πρωτοβουλίες της Μονής Χρυσοπηγής, με την βιολογική καλλιέργεια των κτημάτων της, την χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και την οργάνωση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Γιάννης Φίλης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης της εθνικής και παγκόσμιας αειφορίας επισημαίνοντας πως η αλόγιστη κατανάλωση ύλης και ενέργειας και η μετατροπή τους σε μη χρήσιμες μορφές αλλοιώνει τους φυσικούς και βιολογικούς κύκλους στους οποίους βασίζεται η ζωή.

Ο γεωπόνος-ερευνητής κ.Βαγγέλης Μπούρμπος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στις αλληλεπιδράσεις με την γεωργία επισημαίνοντας ότι η συμβατική γεωργία συμμετέχει κατά 19% στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ η οικολογική γεωργία ξοδεύει 18 φορές λιγότερη ενέργεια από την συμβατική.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ.Αντώνης Πιταριδάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής στρατηγικής ανάπτυξης του δομημένου περιβάλλοντος έτσι ώστε να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η ερευνήτρια περιβαλλοντικής αρχαιολογίας κα Ανάγια Σαρπάκη, μίλησε για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το πολιτισμικό περιβάλλον στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο δασολόγος της Δ/νσης Δασών Χανίων κ.Γιάννης Φωτάκης παρουσίασε τον ρόλο του φυσικού περιβάλλοντος στην αειφόρο ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι η δημιουργία δασολογίου και κτηματολογίου στις περιοχές φυσικού περιβάλλοντος θα είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα για ολόκληρη την κοινωνία.

Ο τέως βουλευτής , μέλος της εταιρείας Φίλων του Ν.Καζαντζάκη κ.Γιάννης Μιχελογιάννης, αναφέρθηκε στο περιβάλλον μέσα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Τέλος ο κριτικός τέχνης κ.Κων/νος Πρώιμος αναφέρθηκε στην έννοια της αισθητικής του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook