Με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές, το Eurogroup αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να δώσει παράταση στο Δουβλίνο και τη Λισαβόνα στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων στήριξης.

Η παράταση αφορά τα δάνεια που δόθηκαν με όχημα τον EFSF. Το ιρλανδικό πακέτο ανέρχεται συνολικά σε 85 δισ. ευρώ (και προοριζόταν κυρίως για την στήριξη του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα) ενώ το πορτογαλικό πακέτο στα 78 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το διήμερο της Συνόδου έκλεισε και η παράταση ενός χρόνου στην Πορτογαλία για να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σχετικά με την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τις δύο χώρες, το ανακοινωθέν του Eurogroup (αγγλικά) μετά τη συνάντηση της Παρασκευής αναφέρει ότι «οι υπουργοί του Eurogroup είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να ξαναποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να εξέλθουν με επιτυχία από το πλήρως εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δανεισμού τους».

Οι «τεχνικές λεπτομέρειες» για την χαλάρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας επεξεργάζονται σε συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές τους, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτιμώντας πως θα παρουσιαστούν στο Eurogroup «πιθανώς τον Απρίλιο».

Η Ιρλανδία έχει ζητήσει στο παρελθόν να της χορηγηθεί μία 15ετής παράταση των δόσεων, κατά τα πρότυπα της δυνατότητας που δόθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο για την χαλάρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook