Η 51χρονη Λάουρα Μπολντρίνι, εξελέγη, με 327 ψήφους, πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Είναι η τρίτη γυναίκα, μετά την Νίλντε Γιόττι, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, και την Ιρένε Πιβέττι, της Λέγκα του Βορρά, που εκλέγεται πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Πτυχιούχος Φιλολογίας, η Μπολντρίνι γνωρίζει σε βάθος την κοινωνική πραγματικότητα της κεντρικής Αμερικής και έχει εργασθεί για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Fao), ενώ, μέχρι πρότινος, ήταν η εκπρόσωπος στην Ιταλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Εξελέγη στην Βουλή της Ρώμης, με το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, το οποίο και μετέχει στην προοδευτική συμμαχία με επικεφαλής των Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

«Χρειάζεται να δώσουμε μάχη κατά της φτώχειας και όχι κατά των φτωχών. Πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, διότι μια ολόκληρη γενιά, υποφέρει και εγκαταλείπει αναγκαστικά την Ιταλία», τόνισε η Μπολντρίνι, στην πρώτη της ομιλία.

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να κριθεί η «μάχη της Γερουσίας»: η κεντροαριστερά έχει επιλέξει ως υποψήφιο τον πρώην Εθνικό Εισαγγελέα κατά της Μαφίας, Πιέρο Γκράσο.

Η κεντροδεξιά αποφάσισε τελικά να υποστηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο του σώματος, Ρενάτο Σκιφάνι, που ανήκει στην μπερλουσκονική συμμαχία.

Κανένα κόμμα δεν διαθέτει, ως γνωστόν, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αλλά κατά την επόμενη, τέταρτη ψηφοφορία εκλέγεται ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο αριθμό προτιμήσεων. Πριν από λίγο, εκπρόσωπος του κινήματος «Πέντε Αστέρων» έκανε γνωστό ότι οι γερουσιαστές του Μπέπε Γκρίλο θα εξετάσουν το ενδεχόμενο στήριξης του Γκράσσο.

Δεν έχει γίνει γνωστό, έως τώρα, ποία στάση θα τηρήσουν οι κεντρώοι γερουσιαστές του κινήματος του Μάριο Μόντι

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook