Την ανάγκη έμπρακτης στήριξης παραγωγικών εστιών όπως τα Βιοτεχνικά Πάρκα και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητάς τους, αναδεικνύει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με την οποία τους καλεί να προχωρήσουν στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται από τη χρησιμοποίηση διαφορετικών τιμών ζώνης για τον υπολογισμό του ειδικού προστίμου διατήρησης στο ΒΙΟΠΑ Χανίων.

Όπως τονίζει ο Ευτύχης Δαμιανάκης, «στο Νομό Χανίων έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες στο χώρο του ΒΙΟΠΑ, οι ιδιοκτήτες των οποίων, ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, ξεκίνησαν τη διαδικασία νομιμοποίησης μικρών βοηθητικών χώρων, που βρίσκονται εντός των κτηριακών εγκαταστάσεων των καταστημάτων τους. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η τιμή σε Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τιμή ζώνης), η οποία χρησιμοποιείται στον προσδιορισμό του ειδικού προστίμου διατήρησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη Β΄ ΔΟΥ είναι διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιείται από την Πολεοδομία Χανίων. Συγκεκριμένα, ενώ η Β΄ ΔΟΥ εκτιμά την τιμή ζώνης σε 360 €/τ.μ. (όπως προκύπτει από την εφαρμογή του Ν. 3809/2009 “Περί Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης”), η Πολεοδομία εκτιμά την τιμή ζώνης στα 650 €/τ.μ., δηλαδή σε σχεδόν διπλάσια τιμή. Συνεπώς, προκύπτει το εξής παράδοξο: ενώ μπορεί κάποιος να μεταβιβάσει ένα κτήριο στο ΒΙΟΠΑ Χανίων με αντικειμενική αξία 350 €/τ.μ., προκειμένου να νομιμοποιηθεί ένας χώρος (π.χ. πατάρι) στο ίδιο κτίσμα η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 600 €/τ.μ.». Ως ενδεικτικό παράδειγμα, για να γίνει αντιληπτή η επίπτωση αυτής της στρέβλωσης, ο κ. Δαμιανάκης αναφέρει ότι για ένα πατάρι σε κατάστημα του ΒΙΟΠΑ, όπου το εμβαδόν του δαπέδου χώρου είναι 85,14 τ.μ., το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο επιχειρηματίας με τιμή ζώνης 600 €/τ.μ. είναι 6.895,94 €, ενώ με τιμή ζώνης 360 €/τ.μ. είναι 4.137 €.

«Πρόκειται για σημαντική διαφορά», σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής, «η οποία εκτιμώ ότι θα αποθαρρύνει την προσέλευση για τακτοποίηση των επιχειρηματιών, που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στο ΒΙΟΠΑ, δεδομένου ότι το ειδικό πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν είναι δυσανάλογο σε σχέση με την πραγματική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης και σε σχέση με την αξία των κτηρίων, αφού πρόκειται ως επί το πλείστον για μεταλλικά κτήρια τριακονταετίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook