Έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, για να συζητηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις, ώστε να επιτευχθεί διαφοροποίηση του πακέτου για την κυπριακή διάσωση.

Νωρίτερα, και υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, την αναβολή της σύγκλησης της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής και της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο της χρηματοδότησης της χώρας από την Τρόικα είχαν αποφασίσει οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής ορίστηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου. Φυσικά, οι κυπριακές τράπεζες σε Κύπρο και Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, για να αποφευχθούν αναταράξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση της κατάστασης, η νέα πρόταση συγκεντρώνει 5,8 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα και το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Όμως, επιβαρύνει λιγότερο εκείνους που έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, επιβάλλοντας φόρο 3% σε αυτές τις καταθέσεις. Για τα ποσά από 100.000 έως 500.000 ευρώ προβλέπεται φόρος 10% και για εκείνους με ποσά άνω των 500.000 ευρώ, ο φόρος ανεβαίνει στο 15%.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να γίνει σήμερα επαφή Μέρκελ - Μπαρόζο - Ντράγκι, για να εξεταστεί η κατάσταση και η αντίδραση των αγορών.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που, ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων, τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δισ. που απαιτεί το Eurogroup από τη Λευκωσία.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών, που είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία, πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι «η δική μας επιθυμία είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες».

Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισεκ. ευρώ, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν.

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνο να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους.

Και συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ».


protothema.gr