Ως \”εξαιρετικής ποιότητας\” χαρακτηρίζονται και με τη βούλα του ΥΠΕΚΑ 5 παραλίες του Δήμου Φαιστού.

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα αναλύσεων, που πραγματοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Πληροφοριών Περιβάλλοντος έδειξαν ότι οι παραλίες του Δήμου Φαιστού, Κομμός, Κόκκινος Πύργος, Καλαμάκι, Μάταλα εντάσσονται στην κατηγορία «Εξαιρετικής ποιότητας».

Τα αποτελέσματα και των τελευταίων αναλύσεων επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης σε όλες τις ακτές του Δήμου Φαιστού, παρόλο που οι έλεγχοι διενεργούνται σε περίοδο αιχμής με αυξημένο αριθμό λουομένων στις ακτές του με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να βρίσκονται σε λειτουργία. Η ποιότητα των νερών κολύμβησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/EΚ εντάσσεται στην κατηγορία «Εξαιρετικής Ποιότητας» (Κριτήριο 10).

Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ποιότητας Νερών Κολύμβησης καθώς και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων διαβεβαίωσε με έγγραφο της, τη Δημοτική Αρχή Φαιστού ότι το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Φαιστού διαθέτει παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς και καθαρότητας, οι οποίες συναγωνίζονται ακτές που έχουν βραβευτεί διεθνώς. Με άλλα λόγια μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επίγειος παράδεισος, Νότια της Κρήτης.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις ακτές του Δήμου Φαιστού και είχαν ξεκινήσει ήδη από το μήνα Μάιο για το έτος 2012, από εξειδικευμένο προσωπικό εργαστηρίων που συνεργάζεται το Υπουργείο και διήρκησαν μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι η δειγματοληψία και η μεταφορά των δειγμάτων στο εργαστήριο έγινε από δειγματολήπτες με ιδιόκτητα, κατάλληλα διαμορφωμένα αυτοκίνητα.

Τα σημαντικότερα σημεία που καταγράφονται στον έλεγχο, αφορούν την ποιότητα του νερού κολύμβησης των ακτών.

1. Ισχύουσα Νομοθεσία για θαλάσσια νερά & μέθοδος αξιολόγησης ποιότητας θαλάσσιου νερού κολύμβησης

2. Συχνότητα δειγματοληψιών

3. Κωδικοποίηση σημείων δειγματοληψίας- καταγραφή γεωγραφικών συντεταγμένων σημείων δειγματοληψίας.

4. Καταχώρηση αποτελεσμάτων αναλύσεων στο www-e-per.gr

Ο Δήμος Φαιστού συνορεύει με τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα τοπίο σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς. Οι παραλίες, τα μνημεία της φύσης, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το ήπιο κλίμα διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και ένα μαγευτικό περιβάλλον που προκαλεί τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν.

Ένα ασφαλές φυσικό λιμάνι στον κόλπο της Μεσσαράς, που καλύπτεται από ένα στρώμα από άμμο και βότσαλα, η περιοχή που με βάση τον μύθο, ο Δίας κολύμπησε μέχρι την ξηρά με τη μορφή ενός ταύρου με την Ευρώπη στην πλάτη του. Πολλοί επισκέπτες κάνουν τα παράλια τη βάση τους για τις διακοπές τους, δεδομένου ότι βρίσκονται κεντρικά στο νότιο τμήμα της Κρήτης και παράλληλα μακριά από τα αστικά κέντρα της βόρειας ακτής.

Μετά από μια μέρα στην παραλία ή την εξερεύνηση του χωριού μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα πέρα από το Λιβυκό πέλαγος, κοιτάζοντας έξω, προς τα νησιά Παξιμάδια προς την Αφρική. Έχουν γραφτεί πολλές σελίδες ιστορίας εδώ, ενώ ο αέρας θα φυσά καυτός και αμμώδης από την Αφρική.
Τα Μάταλα είναι μια από τις 400 παραλίες στην Ελλάδα όπου της έχει απονεμηθεί η «γαλάζια σημαία». Αυτή η «οικολογική ετικέτα» δίνεται σε παραλίες με αυστηρά κριτήρια στην ποιότητα νερού, την περιβαλλοντική διαχείριση και την ασφάλεια των λουόμενων.

Στις παραλίες Καλαμάκι και Κόκκινος Πύργος υπάρχουν ταβέρνες, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς επίσης και δραστηριότητες για τα παιδιά και εάν επιθυμείτε μακρινές βόλτες και εξορμήσεις μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, ποδήλατο ή μοτοσικλέτα. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε απόσταση μόλις 75 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook