Οργή από τους γέροντες της Άνω Αλικαρνασσού
Ξεχείλισε η οργή των ηλικιωμένων στην Άνω Αλικαρνασσό όπου βρέθηκε σήμερα το Flashnews.gr, εκεί που βρίσκεται το παράρτημα του ΚΑΠΗ, στο οποίο η διοίκηση του ενιαίου πλέον δήμου Ηρακλείου έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο με τη λήξη του μισθωτηρίου. Ο κύριος Κίμωνας, η σύζυγός του Στέλλα, η κυρία Αναστασία και η κυρία Κατερίνα είναι κάτοικοι της περιοχής και μέλη του ΚΑΠΗ στην οδό Μαυσώλου, στα όρια της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.

Παρηγοριά…

«Είναι η παρηγοριά του άντρα μου», μας λέει η κυρία Στέλλα, «στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε καφενεία ούτε άλλοι χώροι για να κάνει κανείς παρέα. Μόνο εργοστάσια και επιχειρήσεις. Το ΚΑΠΗ είναι η μόνη μας διέξοδος στα γεράματά μας και τώρα θέλουν να μας το κλείσουν». «Μας λένε να πάμε από τη βιομηχανική περιοχή στην Κάτω Αλικαρνασσό και στο κεντρικό ΚΑΠΗ (σ.σ. απέναντι από το παλαιό δημαρχείο), αλλά αυτό είναι αδύνατο για ανθρώπους που κινούνται με δυσκολία και πρέπει να περπατήσουν τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα για να φτάσουν ως εκεί», λέει η κ. Αναστασία που αν και σχετικά νεώτερη σε ηλικία θεωρεί και για την ίδια δύσκολο να κάνει αυτή την απόσταση κάθε μέρα.

Ζωτικής σημασίας ο γιατρός

Ακόμα όμως και αν παραβλέψει κανείς τη συντροφιά και την απασχόληση των ηλικιωμένων εκείνο που πραγματικά είναι κρίσιμο για τη ζωή τους είναι οι ιατρικές υπηρεσίες. «Κάθε Τρίτη έρχεται ο γιατρός, μας εξετάζει δωρεάν και μας γράφει φάρμακα. Αισθανόμαστε ασφαλείς και ξέρουμε ότι κάθε εβδομάδα μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτόν για τα προβλήματα υγείας μας. Έρχονται και από το κάτω ΚΑΠΗ σε μας. Τις προάλλες στην ουρά για τον γιατρό βρίσκονταν περισσότερα από 40 άτομα. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί;» αναρωτιέται η κυρία Κατερίνα που μένει χρόνια στην περιοχή και δεν μπορεί να χωρέσει ο νους της πως θα κλείσει το ΚΑΠΗ. «Ήρθε σήμερα ο αντιδήμαρχος, ο κ. Σισαμάκης που ως πρώην δήμαρχος της Αλικαρνασσού ξέρει την περιοχή και τα προβλήματά της και μας διαβεβαίωσε πως το ΚΑΠΗ δε θα κλείσει» λέει στο flashnews.gr ο κ. Κίμωνας. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…

«Νέος σχεδιασμός»
Μιλώντας στο flashnews.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δέσποινα Συγγελάκη εξαγγέλλει την αναδιοργάνωση των δομών σε όλο το Δήμο Ηρακλείου. «Το συγκεκριμένο κτίριο θα σταματήσει να λειτουργεί. Αναζητείται νέο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή που θα καλύψει τις ανάγκες κοινωνικής φροντίδας προς όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους. Σε δύο μήνες θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλο το Ηράκλειο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα που δημιουργεί η παρούσα συγκυρία και τα περιορισμένα οικονομικά του Δήμου. Σε καμία περίπτωση όμως, δε θα αφήσουμε χωρίς φροντίδα τους ηλικιωμένους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Δε θα είναι ΚΑΠΗ
Οι γέροντες της περιοχής όμως δεν φαίνεται να ζητούν αυτό. Στο ΚΑΠΗ είναι ενεργά μέλη περίπου 70 ηλικιωμένοι ενώ οι κάρτες εγγραφής που έχουν συμπληρωθεί είναι περισσότερες από 200, όπως μας λέει ο κ. Κίμωνας. Έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες για φροντίδα και δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα νέο κτίριο με πολλαπλές λειτουργίες για όλες τις ηλικίες, όπως λέει η αντιδήμαρχος. Ζητούν από το Δήμο κατανόηση και κυρίως ανταπόδοση όσων έχουν προσφέρει σε όλη τους τη ζωή. Εξάλλου δεν έχουν τη δύναμη ούτε σε διαδηλώσεις να κατέβουν ούτε δυναμικότερες κινητοποιήσεις να οργανώσουν. Τη φροντίδα και την αγάπη μας ζητούν, έστω και εν μέσω οικονομικής κρίσης…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook