Με βάση το κούρεμα των αποταμιεύσεων των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες η κυβέρνηση στη Μεγαλόνησο υπόσχεται να δώσει τα εξής ανταλλάγματα σε όσους υποστούν τελικά το μέτρο

- Η όποια συνεισφορά δεν θα αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.

- Το κράτος θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

- Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών περιορίζεται στο εισόδημα των επιτοκίων που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
Επίσης η όποια συνεισφορά θα γίνει μία και μόνη φορά, αφού μέσα από την πρόταση αυτή διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ερώτηση: Έχω χρήματα σε κατάθεση στην Κύπρο, τι θα συμβεί;

Απάντηση: Από την κατάθεση θα αφαιρεθεί αυτόματα το ποσό της εισφοράς, πριν ανοίξουν οι τράπεζες. Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο υπολογισμός της εισφοράς θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα που υπήρχαντην Παρασκευηή 15 Μαρτίου. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.

Ερώτηση: Εάν έχω χρήματα σε υποκατάστημα κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα κινδυνεύω από το κούρεμα.

Απάντηση: Όχι. Οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα εξαιρούνται, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup. Με βάση τη συμφωνία, τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ενοποιηθούν με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ερώτηση: Εάν έχω δάνειο σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα, θα αλλάξει κάτι;

Απάντηση: Όχι, δεδομένου ότι θα μεταφερθεί και αυτό στην ελληνική τράπεζα, όπως και η κατάθεση.

Ερώτηση: Εάν έχω δάνειο από κυπριακή τράπεζα στην Κύπρο, αλλάζει κάτι;

Απάντηση: Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά με το κούρεμα δεν αλλάζει κάτι. Οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν.

Ερώτηση: Τα χρήματα των καταθέσεων στην Κύπρο χάνονται;

Απάντηση: Με βάση τη συμφωνία, σε αντάλλαγμα της εισφοράς, οι καταθέτες θα λάβουν ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου και Λαϊκής). Με τα σημερινά δεδομένα, βέβαια, οι μετοχές αυτές έχουν σχεδόν μηδενική αξία, αλλά στο μέλλον, εφόσον ο τραπεζικός τομέας αναταχθεί είναι πιθανόν οι καταθέτες να αποσβέσουν ένα μέρος της ζημιάς.

Επιπλέον, όσοι κρατήσουν τις καταθέσεις τους για δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν "ομόλογα φυσικού αερίου" για το μισό της αξίας της εισφοράς που πλήρωσαν. Τα "ομόλογα φυσικού αερίου" θα χρηματοδοτηθούν με τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ερώτηση: Πόσα χρήματα θα χάσω εάν έχω κατάθεση στην Κύπρο;

Απάντηση: Προωθείται νέα απόφαση, η οποία θα έχει μικρότερη φορολόγηση για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ (έως 3%), 10% για καταθέσεις 100.000 έως 500.000 ευρώ και 15% για παραπάνω.

Η αρχική απόφαση προέβλεπε φόρο 6,75% μέχρι τις 100.000 ευρώ και 9,9% για παραπάνω.

Οι συντελεστές θα εφαρμοστούν κλιμακωτά, σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή για μια κατάθεση 200.000 ευρώ, οι "πρώτες" 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν με το χαμηλό συντελεστή και οι "επόμενες" 100.000 ευρώ με τον μεγαλύτερο.

Ερώτηση: Εμένα σαν καταθέτη, με συμφέρει να απορρίψει η Κυπριακή Βουλή την πρόταση για κούρεμα;

Απάντηση: Κατά βάση όχι. Δεν είναι απολύτως σαφές τις θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν σας συμφέρει, διότι εάν δεν γίνει το κούρεμα, η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση τουλάχιστον μια κυπριακή τράπεζα (την Λαϊκή) οπότε είναι αμφίβολο τι θα συμβεί από εκεί και πέρα. Δεν αποκλείεται να καταρρεύσει όλο το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο.

Θεωρητικά, σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας υπάρχει κρατική εγγύηση μέχρι τις 100.000 ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο ότι το κυπριακό Κράτος θα μπορούσε να τιμήσει την εγγύηση αυτή εν μέσω κατάρρευσης.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Κύπρος οδηγείτο σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, είναι βέβαιο ότι οι καταθέσεις θα μετατρέπονταν στο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα υποτιμάτο σημαντικά.

Επομένως, για τον καταθέτη το κούρεμα είναι μάλλον το μικρότερο κακό.

Ερώτηση: Μπορώ να μεταφέρω χρήματα από το λογαριασμό μου στην Κύπρο και να αποφύγω το "κούρεμα";

Απάντηση: Είναι αδύνατον να μεταφέρετε χρήματα διότι οι μεταβιβάσεις και τα εμβάσματα έχουν "παγώσει" από το Σάββατο και δεν πρόκειται να απελευθερωθούν μέχρι να υλοποιηθεί το κούρεμα.


newmoney.gr/money-money.gr