Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για την υπεράσπιση της υγείας των μαθητών αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου. Απο την πλευρά του το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως στα φρούτα που διανέμονται έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι, αποδίδει τα προβλήματα στην παραμονή τους εκτός ψυγείων και τονίζει πως ο ανάδοχος του προγράμματος είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά την παρτίδα φρούτων.

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Αποστόλου

\”Το ένα μετά το άλλο – από το Ηράκλειο της Κρήτης και μέχρι το Αφράτι και τον Αγ. Νικόλαο της Εύβοιας – τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες των υπευθύνων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διανομή ακατάλληλων φρούτων σε παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Κοινός παρονομαστής παντού η μεταφορά των φρούτων με απλά φορτηγά και όχι με φορτηγά ψυγεία, όπως θα έπρεπε να γίνεται. Μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγγέλλουν ότι δεν τηρούνται οι συνθήκες τυποποίησης, αποθήκευσης, μεταφοράς και σήμανσης για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων που απευθύνονται στις ευαίσθητες μικρές ηλικίες των δημοτικών σχολείων.

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι το γεγονός ότι συγκεκριμένες ποσότητες φρούτων (από το 1/3 έως και το ½) βρίσκονται αλλοιωμένες, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ πιθανόν αυτές οι ποσότητες να είχαν εξαρχής τοποθετηθεί στα κιβώτια αλλοιωμένες, γιατί σε άλλη περίπτωση όλα τα φρούτα θα έπρεπε να είχαν αλλοιωθεί.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων δεν πείθει γιατί ούτε ψηλές θερμοκρασίες είχαμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμη και αν είχαν υποστεί τα συγκεκριμένα φορτία (δειγματοληπτικούς ή καθολικούς) ελέγχους (αλήθεια από ποιες υπηρεσίες και για ποιο χρονικό διάστημα;) τα τελικά γεγονότα και αποτελέσματα είναι ίδια – τα τρόφιμα είναι χαλασμένα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά και οι πρόσφατες συγκυβερνήσεις κάθε άλλο παρά προάσπισαν και προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Καλούμε τους αρμόδιους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τους συλλόγους γονέων να καταγγείλουν τα σχετικά περιστατικά στις κατά τόπους διευθύνσεις υγιεινής και τις εισαγγελίες.

Καλούμε τους κατά τόπο αρμόδιους εισαγγελείς να προβούν σε δίωξη κατά παντός υπευθύνου.\”

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Με αφορμή δημοσιεύματα για την ποιότητα φρούτων και λαχανικών που διανέμονται στα σχολεία με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία της Ε.Ε, «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα φρούτα και φρουτοσαλάτες έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους και διανέμονται στα σχολεία της χώρας, έχοντας τα αναγκαία πιστοποιητικά φυτοϋγείας.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 19 Μαρτίου αναφέρονται τα εξής: «Τα φρούτα αυτά πρέπει να διανέμονται άμεσα από τους υπεύθυνους των σχολείων στους μαθητές, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει πολυήμερη έκθεση εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση.

Ζητούμε από τους υπεύθυνους των σχολείων που έχουν αναλάβει τη διανομή των φρούτων να βοηθήσουν στην έγκαιρη διανομή τους στα παιδιά. Σε όποια περίπτωση παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά άμεσα τη συγκεκριμένη παρτίδα.

Στην προσπάθεια διάδοσης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τους μαθητές και τις οικογένειες τους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση για μεμονωμένα περιστατικά, σε ένα τόσο μεγάλο έργο.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες και τις αντίστοιχες του Υπουργείου Παιδείας, προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται προβλήματα, υποχρεώνει τον ανάδοχο του έργου στην πλήρη αντικατάσταση τυχόν φρούτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει υπόνοια κινδύνου για τους μαθητές.

Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής δωρεάν φρούτων καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την έγκαιρη υλοποίησή του στη χώρα μας, ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, την ίδια περίοδο, όπου τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, με εκατέρωθεν βολές τυπικού νομικού περιεχομένου, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη εκτέλεση του προγράμματος, με συνέπεια να στερηθούν οι μαθητές 1.000.000 μερίδες φρούτων και η χώρα να μην αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook