Σύσκεψη πραγματοποιείται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την επεξεργασία του σχεδίου Β\’ που προκρίνει η Κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που αναζητούνται στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Νωρίτερα διακόπηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν ότι θα επανέλθουν στο Προεδρικό, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σύσκεψη η οποία είναι σε εξέλιξη στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή Πανίκο Δημητριάδη με συμμετοχή τεχνοκρατών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξετάζεται το σχέδιο Β\’ που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. «Πήγαν στην Κεντρική Τράπεζα για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο, για να ξέρουν και οι τεχνοκράτες των κομμάτων πιο είναι το σχέδιο» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης τόνισε πως αντικείμενο της συνάντησης είναι να εξευρεθούν τρόποι για να βγει η Κύπρος από την κρίση.

Σημείωσε δε ότι δεν κατατέθηκε από πλευράς της κυβέρνησης νέο σχέδιο στην τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσον θα οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών. «Δεν είναι βέβαιο. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια» είπε ο Σταυρινάκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα βγει από την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει επεξεργασθεί νομοσχέδιο που να καθιστά δυνατή την συντεταγμένη διάλυση των κυπριακών τραπεζών και το διαχωρισμό του υγιούς και μη ενεργητικού. Η Κεντρική Τράπεζα περνά πλέον στην επιλογή δημιουργίας δύο τραπεζών που θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ της απομόνωσης των προβληματικών στοιχείων από τη μια, και της διάλυσης των τραπεζών από την άλλη. Με αυτή την εκδοχή της επιλογής «κακής τράπεζας», θα γίνει η ίδια άσκηση δύο φορές, μια στη Λαϊκή και μια στην Κύπρου

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook