Αμάχους ως ασπίδες στο οδικό δίκτυο για να μπορούν να προελαύνουν ευκολότερα προς πόλεις που έχουν καταληφθεί από τους εξεγερμένους χρησιμοποιεί ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μη συμβατικές τακτικές διευκολύνοντας την οδική μετακίνησή τους χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα κατά την προέλασή τους» προς πόλεις που κατέχουν οι εξεγερμένοι, υποστήριξε μιλώντας στον Τύπο ο Βρετανός αντιναύαρχος Ρας Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στη Λιβύη.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις απ\’ ευθείας επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και κατά της επιμελητειακής βοήθειάς τους, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας προχωρούν σε «χειρουργικές επιθέσεις» για να κόψουν τον κύριο δρόμο εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων μεταξύ της Μιζουράτα και της Ατζνταμπίγια, προσπαθώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου από τις ζώνες που ελέγχουν οι εξεγερμένοι.    Ένα δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε χθες σε έναν τερματικό σταθμό κοντά στην πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, για να παραλάβει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τις ζώνες που είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το δεξαμενόπλοιο, με σημαία Λιβερίας και ιδιοκτησίας μίας εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, φόρτωσε πετρέλαιο σήμερα το απόγευμα και απέπλευσε από τον τερματικό προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το τάνκερ είχε φτάσει την Τρίτη στις ακτές της ανατολική Λιβύης για να παραλάβει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τις αρχές Μαρτίου, οπότε σταμάτησαν οι εξαγωγές από τη χώρα εξαιτίας της κρίσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook