Ως ημερομηνία γέννησης της διαμεσολάβησης όρισε την 20η Μαρτίου του 2013 ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Καταφεύγοντας στη διαμεσολάβηση εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται για τη συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου διαμεσολαβητή προκείμενου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι ένας θεσμός που θα αποσυμφορήσει τη δικαιοσύνη, οι δαπάνες που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερες από την προσφυγή στα δικαστήρια και πρόσθεσε ότι ο θεσμός θα εφαρμόζεται σε όλες τις ιδιωτικές διαφορές ξεκινώντας από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων προσδιορίζεται για το 2019-2020, και από τις χιλιάδες μικροδιαφορές.

\”Ο θεσμός θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα αφού η ελληνική κοινωνία κατά την οικονομική κρίση έχει έρθει πιο κοντά στην προσφυγή στα δικαστήρια\” σημείωσε ο πρόεδρος τους ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ είπε ότι \”είναι μια διαδικασία που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.\”

Η πρόεδρος της ένωσης δικαστών-εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το θεσμό και τόνισε πως δεν είναι ανταγωνιστικός με το ρόλο του δικαστή, αλλά συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικαιοσύνης\”

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook