Διπλασιασμό των παραβάσεων που αφορούν σε πλαστά και εικονικά στοιχεία, τεράστια αύξηση της φοροδιαφυγής στη διακίνηση αγαθών, η οποία φτάνει και το 500% (!), παραβατικότητα σε επιχειρήσεις που φτάνει το 35%, παρότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι έλεγχοι, και πρόστιμα που φθάνουν τα 16,3 εκατ. ευρώ, συνθέτουν την εικόνα της παραβατικότητας, όπως αυτή προκύπτει από τον έλεγχο που διενήργησε το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΣΔΟΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, που παραθέτει και τα σχετικά στοιχεία, με λίστες ονομάτων που προέκυψαν από διασταυρώσεις στοιχείων με εξειδικευμένα κριτήρια επικινδυνότητας και πληροφοριών, από καταγγελίες πολιτών, εντοπίστηκε αυξημένη σε έκταση και εύρος φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και ομάδες φορολογουμένων.

Την ίδια στιγμή, ισχυρό δείχνει να είναι το πλήγμα που δέχεται η επώνυμη φοροδιαφυγή, καθώς το ΣΔΟΕ, έχοντας προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε μεγαλογιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους μηχανικούς και άλλες επαγγελματικές ομάδες, αποκάλυψε περιπτώσεις αναντιστοιχίας των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν και τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τα δηλούμενα μικρά κέρδη, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη συνδρομή των τραπεζών για το άνοιγμα των λογαριασμών τους.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, Παν. Παπακωνσταντίνου, προς το παρόν δεν υπάρχει απτό αποτέλεσμα λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας, αλλά είναι θέμα χρόνου να έρθουν στην επιφάνεια εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν και να βρεθούν οι υπαίτιοι αντιμέτωποι με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

protothema.gr