Ενώ στην Βουλή των Αντιπροσώπων γίνεται μελέτη των κυβερνητικών νομοθετημάτων που κατατέθηκαν χθες βράδυ με τη διαδικασία του επείγοντος, στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιούνται από νωρίς το πρωί επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας και οικονομικούς και άλλους παράγοντες. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να μελετήσει τον τεράστιο όγκο των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, εξερχόμενος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών εξήγησε ότι η συζήτηση είναι επικεντρωμένη στο νομοσχέδιο για την Λαϊκή Τράπεζα καθώς χωρίς αυτό «η τράπεζα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία». Πέραν αυτών σημείωσε ότι «υπάρχουν σκέψεις για υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα φέρνει κούρεμα στις καταθέσεις ακόμα και από βουλευτές που είχαν καταψηφίσει το αρχικό».

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες της Κύπρου, νομοσχέδιο που καταψηφίστηκε δεν μπορεί να ξαναμπει στην Βουλή εάν δεν περάσουν 6 μήνες. Υπο αυτά τα δεδομένα και στην περίπτωση που  επανέλθει το θέμα του «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο θα είναι τροποποιημένο και πιθανότατα θα περιλαμβάνει μόνο τις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω.

H Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ήταν προγραμματισμένη να συγκληθεί στις 10.00, θα καθυστερήσει, με πιθανό χρονικό ορόσημο «αργά το απόγευμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτικές διαφωνίες έχουν οδηγήσει σε αυτή την καθυστέρηση.

Τα νομοσχέδια

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το νομοσχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.

Ομήρου: «Θα επιδιώξουμε λύση εκτός Tρόικας όσο επώδυνη κι αν είναι!»

«Δε μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας. Θα εξαντλήσουμε βέβαια κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

«Τα μέτρα που θα πάρουμε τουλάχιστον θα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γερμανία ότι έχει καταφέρει μέσα από τη «γεωπολιτική» της επίθεση να καταστρέψει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις. Πρόσθεσε δε ότι οι Κύπριοι θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο διάσωσης, αλλά εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικα και έκανε λόγο για «μεθόδευση που έχει στόχο, απροκάλυπτα πλέον, τον στραγγαλισμό της κυπριακής οικονομίας και καταστροφή του τραπεζικού συστήματος».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook