Αναβρασμός επικρατεί στην Κύπρο με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Η τρόικα σκληραίνει την στάση της και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ζητεί κούρεμα 15% και στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Μάλιστα στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει σενάριο που αφορά στην κρατικοποίηση της τράπεζας. Συγκεκριμένα εξωτερικοί σύμβουλοι προτείνουν την μεταφορά καλών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου η οποία βάσει της ίδιας πρότασης θα κρατικοποιηθεί. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει τη μάχη της Κύπρου, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε. Συζητείται το θέμα που αφορά τα Ταμεία των εργαζομένων» είπε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Χρίστος Στυλιανίδης μιλώντας σε εκπομπή του Sigmalive λίγο μετά τις 8 ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δραματικές διαπραγματεύσεις για αναποφύγουμε μια άτακτη χρεοκοπία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε χρέος να δώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο που να μπορούν να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να εμπλεχτώ σε θεματα που αφορούν την Βουλή, ωστόσο πιστεύω ότι όλοι έχουν πάρει το μήνυμα των δραματικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Εάν ψηφιστούν τα μέτρα, και συμφωνήσει η τρόικα τότε τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Θα μπούμε στην ευθεία για μια τελική συμφωνία. Πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Θα υποστούμε κάποιο κόστος αλλά θα τουλάχιστον θα σώσουμε την χώρα μας είπε.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο προκειμένου να αποφασιστούν οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αμέσως μετά την σύσκεψη, οι πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση των τριών βασικών νομοσχεδίων και των έξι συνοδευτικών που θα κρίνουν το μέλλον της Κύπρου.

Οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης με την τρόικα ήταν πυρετώδεις μέχρι αυτή την ώρα, καθώς η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της κυπριακής Βουλής για τροποποιήσεις στα resolution plan των κυπριακών τραπεζών, ενώ το Eurogroup απαιτεί την ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν.

Ως επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή την ώρα το κούρεμα των καταθέσεων, με άλλα λόγια η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΣΥ και το Δημοκρατικό κόμμα υιοθετούν το σενάριο της κατάθεσης στη Βουλή της πρότασης για κούρεμα των κατέθεσεων υπό όρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή θα γίνει δεκτή από την πλειοψηφία της Βουλής πλην του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων.

Αυτό εξάλλου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος τόνισε ότι το κούρεμα βρίσκεται ξεκάθαρα στο τραπέζι. Μάλιστα όπως είπε οι όροι έχουν πια διαφορποιηθεί.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι μαζί με το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας θα κατατεθεί πρόταση που θα αφορά στο κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου προκειμένου να σωθούν τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook