Στις 9 θα ξεκινήσει τελικά το πιο κρίσιμο Eurogroup στην ιστορία της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν προσέλθει και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν. Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα, στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στις θέσεις του, ενώ ανυποχώρητη είναι και η Κύπρος. Αν δεν βρεθεί λύση, το ΔΝΤ ενδεχομένως θα αποχωρήσει.

Πριν από λίγο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η συμφωνία θα είναι ίδια με αυτή που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Noonan είπε ότι η νύχτα θα είναι μακριά, ενώ ο Ισπανός ομόλογος του, Ντε Γκίντος τόνισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. "Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι, μπορεί να βρει αξιόπιστες λύσεις", πρόσθεσε Ισπανός υπουργός.

Ο γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε πως η ευρωζώνη δεν επιθυμούσε ποτέ να πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ.

«Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουμε, καθώς το διακύβευμα  δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά συνολικά η σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogrpoup, o υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

Από νωρίς το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση  με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενώ ολοκληρώθηκε και το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Αναστασιάδης έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Ελλάδας και πήγε κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου είχε μια πρώτη συνάντηση  με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, ενημερώνονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές του, ενόψει τη συνεδρίας του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου, η Κυβέρνηση θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

newpost.gr