Εν αναμονή της απόφασης που θα ληφθεί στο Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου τελεί και η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.

Πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου στο Eurogroup.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πειραιώς βρίσκεται στη Λευκωσία, από το Σάββατο, συνεχίζοντας τις συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις συζητήσεις για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που οφείλονται στο «αγκάθι» της λογιστικής αποτίμησης της ρευστότητας που είχε πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, εκφράζεται αισιοδοξία ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο της συμφωνίας θα ενταχθεί και η Ελληνική Τράπεζα, δηλαδή η Πειραιώς θα εξαγοράσει και τα υποστήματα της Ελληνικής στη χώρα μας.

Μετά την εξαγορά των υποκαταστημάτων των δύο κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά, με ενεργητικό 100 δισ. ευρώ και συνολικά 22.000 εργαζομένους.

Οι εργασίες που απορροφά η Τράπεζα Πειραιώς αφορούν καταθέσεις 16 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 16 δισ. ευρώ.

Η έκθεση των δύο κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά μέσω δανείων ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, ωστόσο οι μέτοχοί τους έχουν ήδη προχωρήσει στην διενέργεια προβλέψεων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης Κύπρου και Λαϊκής έχει υπολογιστεί σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατά 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook