Σαφές μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το δεύτερο μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Θέλοντας να τονώσει το ηθικό των υπεύθυνων για την εφαρμογή του προγράμματος και του κόσμου που υφίσταται τις συνέπειες, ο κ. Σόιμπλε τόνισε με νόημα: «Συνεχίστε με συνέπεια τον δρόμο που συμφωνήθηκε, φτάστε στο \”ορόσημο\” του πρωτογενούς πλεονάσματος και μην ανησυχείτε για τη συμπαράσταση των εταίρων». 

Μόνο στην επισήμανση ότι το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους οδήγησε στη χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών, ο 70χρονος Σόιμπλε συνοφρυώθηκε, πήρε βαθιά ανάσα και είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξηγηθεί στους Ελληνες με κάθε ηρεμία το εξής: στη διάρκεια της κρίσης το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε η χώρα ακόμη και με βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης ποτέ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα θα πάθαινε ασφυξία από το χρέος. Χωρίς κούρεμα δεν θα είχε καμία πιθανότητα να αναρρώσει, να μειώσει την ανεργία, να έχει μέλλον. 

«Οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν ωφεληθεί προηγουμένως από τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, κατά συνέπεια αυτοί έπρεπε να αναλάβουν το ρίσκο. Ωφελήθηκαν επίσης από το γεγονός ότι ο οφειλέτης τους σταθεροποιήθηκε με το κούρεμα και το πρόγραμμα βοήθειας. Το κούρεμα ήταν απαραίτητο για να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του χρέους. Για αυτό αγωνίστηκα πολύ. Πολλοί στην Ευρώπη δεν το ήθελαν. Η Ελλάδα το ήθελε, είναι εύλογο, ο καθένας που έχει πολλά χρέη θέλει τη διαγραφή τους. Στο τέλος διαγράφηκε το 50% του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα έπληξε σημαντικά και τον Γερμανό φορολογούμενο, διότι ορισμένες γερμανικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ήταν τράπεζες που προηγουμένως είχαν δυσκολίες και έπρεπε να στηριχθούν από τον Γερμανό φορολογούμενο. Στο θέμα αυτό λοιπόν δεν δέχομαι καμία κριτική, διότι αυτό το μέτρο ήταν επιβεβλημένο για να βοηθηθεί η Ελλάδα». 

Βλέπετε όμως πόσο αρνητικά αντιδρά ο κόσμος…

Το είπα και στη γερμανική Βουλή: έχω πολύ μεγάλη κατανόηση για τους πολίτες στην Ελλάδα που υποφέρουν από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι απλοί άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που προκάλεσαν τα προβλήματα της Ελλάδας. Σε πολλές χώρες που είναι σε πρόγραμμα, οι πολίτες υποφέρουν από παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων και των προηγούμενων πολιτικών τους ελίτ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και εδώ η Ευρώπη θέλει και πρέπει να βοηθήσει. Αλλά και η εκάστοτε χώρα πρέπει να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάνουν οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη και η αξιοπιστία πηγαίνουν χέρι-χέρι. Στην Ελλάδα μειώθηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματα, μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, μειώθηκε το επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε ο ΦΠΑ, απελευθερώθηκε η αγορά εργασίας. 

Στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έκανε αρκετά βήματα προόδου. Δεν αρκούν; 

Στην Ελλάδα για μεγάλο διάστημα το κόστος εργασίας ήταν πολύ υψηλό. Αυτό διορθώθηκε εν μέρει και βλέπουμε ήδη τις πρώτες επιτυχίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ως οικονομικός χώρος γίνεται ελκυστικότερος. Το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εξαγωγές κυρίως σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν αισθητά. Ακόμη και η ανεργία δείχνει να σταθεροποιείται. Υπάρχουν σαφή δείγματα βελτίωσης, γι’ αυτό και τα επιτόκια ελληνικών ομολόγων στην αγορά υποχώρησαν κάπως, μολονότι η χώρα θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Εάν η Ελλάδα έχει τη δύναμη και την υπομονή να ακολουθήσει αυτή την πορεία με συνέπεια, θα αναρρώσει και θα μπορεί να αναπτυχθεί σε μια βιώσιμη και σταθερή βάση. Παρ’ όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί λόγοι να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Αλλά η οικονομία της χώρας δεν βγαίνει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Δεν είναι λάθος η συνταγή;

Οχι. Το αντίθετο. Τη στιγμή αυτή όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η συνταγή αποδίδει. Αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος απ\’ ό,τι θα ήθελαν πολλοί στην Ελλάδα. Κατανοώ την ανυπομονησία. Αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε: η Ελλάδα περιήλθε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας πολιτικών παραλείψεων για δεκαετίες. Η κρίση έδειξε τι συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις για δεκαετίες αδιαφορούν για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τα υγιή δημοσιονομικά. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να καλύψει μεμιάς πολύ χαμένο έδαφος. Να ενισχύσει την οικονομία της, να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να βελτιώσει τις δομές της, να οικοδομήσει δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση που θα λειτουργούν καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα έχει να κάνει πάρα πολλά που δεν είναι ούτε απλά ούτε ανώδυνα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες πολίτες αντιμετωπίζουν την πρόκληση. Και η υπόλοιπη ευρωζώνη βοηθά όσο μπορεί. Το αποτέλεσμα; Βλέπουμε ήδη τους πρώτους καρπούς! Αργά αλλά εμφανώς, η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά».
real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook