Απροστάτευτο από το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο καταστρέφει τα φοινικόδεντρα έχει μείνει το Φοινικόδασος στο Βαϊ Λασιθίου.

Όπως δήλωσε σήμερα στη \”Ν.Τ\”. ο Εντομολόγος του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου Μανώλης Ροδιτάκης, οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της πρώην Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της (πρώην) Νομαρχίας Λασιθίου –οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την προστασία του φοινικόδασους από το καταστροφικό έντομο- μετατάχθηκαν σε Δήμους με την εφαρμογή του σχεδίου \”Καλλικράτης\”.

Έτσι το φοινικόδασος στο Βαϊ είναι απροστάτευτο πλέον, καθώς αυτοί οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές τοποθετούσαν παγίδες φερορμόνης περιμετρικά του φοινικόδασους του Βαϊ, ώστε εγκαίρως να εντοπίσουν τυχόν προσβολή των δέντρων από το κόκκινο σκαθάρι και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εν τη γένεση του.

Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων επιστημονική ημερίδα για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού.

Όπως τονίστηκε, καθώς προχωρά η Άνοιξη –με την άνοδο των θερμοκρασιών- αναμένεται έξαρση της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού και των προσβολών φοινικόδεντρων από αυτό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καταστροφικό έντομο έχει εξαπλωθεί και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και έχει ξεράνει εκατοντάδες φοινικόδεντρα.

Στη σημερινή ημερίδα παρουσιάστηκε μια βιολογική μέθοδος αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού με εντομοπαθογόνους νηματώδεις, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία.

(neatv.gr – Β.Κ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook