Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι ένας άνθρωπος που όταν θέλει κάτι πολύ, φροντίζει να το κατακτά. Είτε αυτό είναι η εξουσία είτε οι καλές σχέσεις με τους δυτικούς. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2011 βέβαια…

Ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο της λιβυκής αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι ο Συνταγματάρχης ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για να «χτίσει» την εικόνα του και να γίνει από «μαύρο πρόβατο» της δεκαετίας του ’80 στον «ισότιμο συνομιλητή» της Δύσης τη δεκαετία του 2000.

Το να «δώσει» τους βομβιστές του Λόκερμπι φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για να γίνει ο Καντάφι το «καλό παιδί». Χρειάστηκαν και εκατομμύρια δολάρια σε μια μυστική καμπάνια δημοσίων σχέσεων για να «γυαλίσει» την εικόνα του σε διεθνές επίπεδο.

Ο Συνταγματάρχης προσέλαβε, το 2006, την Monitor Group, εταιρία συμβούλων με έδρα τη Βοστώνη για να… καταστρώσει τη στρατηγική του στις δημόσιες σχέσεις. Τιμή τρία εκατομμύρια δολάρια ετησίως, συν τα έξοδα, για όλο το… πακέτο, που περιελάμβανε: συμβουλές, ενημερώσεις, αναλύσεις και υψηλοί προσκεκλημένοι στη Λιβύη τουλάχιστον μια φορά το μήνα!

Σοφιστές, αναλυτές και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι ταξίδευαν δωρεάν και με το… αζημίωτο στην Τρίπολη, για να δώσουν διαλέξεις, να μετάσχουν σε δημόσιες συζητήσεις ακόμη και να συναντηθούν με τον ίδιο τον Καντάφι.

Σύμφωνα με memo που έστειλε η αμερικανική εταιρία στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης το 2007, η καμπάνια είχε σα στόχο να ενισχύσει «τη διεθνή κατανόηση και εκτίμηση της Λιβύης, να δώσει έμφαση στη νέα Λιβύη και να παρουσιάσει τον Καντάφι ως στοχαστή και διαλογιστή».

Μετά από ένα χρόνο δουλειάς, το 2007, η Monitor παρουσίασε τα αποτελέσματα του project: έως τότε, λοιπόν, είχε «στείλει» στη Λιβύη 12 επισκέπτες υψηλού επιπέδου, από τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φροστ μέχρι διακεκριμένους στη διεθνή… σκηνή καθηγητές, όπως ο Φράνσις Φουκουγιάμα που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Επίσης, είχε να παρουσιάσει και τα θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για τον Μουαμάρ Καντάφι.

«Δεν δουλεύαμε για τον Καντάφι αλλά για τη Λιβύη», είπε ο Ιμον Κέλι, ανώτερος συνεργάτης της Monitor Group. Αλλά παρ’ όλα αυτά, πρόκειται να «ζήσει» τη διαδικασία της εσωτερικής έρευνας από την ίδια την εταιρία.

newsit

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook