H κρίση στην Ευρωζώνη έχει πάρει νέες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες με την «ανάφλεξη» των ανησυχιών για την Κύπρο, σημειώνει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) σε έκθεση με χαρακτηριστικό τίτλο «Η εποχή μετά την αλληλεγγύη».

Μπορεί το φαινόμενο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες (όπως αποτυπώνεται στα spreads των ομολόγων) να είναι περιορισμένο λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου, ωστόσο προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, η Κύπρος έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλη χώρα στην έξοδο από το ευρώ με μη ελεγχόμενο τρόπο.

Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για να αποφευχθεί αυτό, μένει -σύμφωνα με το IIF- να δούμε εάν η επιθυμία να περαστεί το βάρος της χρηματοοικονομικής στήριξης στους πιστωτές των τραπεζών αποτελεί νέα προσέγγιση που θα υιοθετηθεί σε όλη την Ευρωζώνη ή μια έκτακτη λύση που εφαρμόζεται στην πολύ ειδική περίπτωση της Κύπρου.

Κατά την άποψη του IIF, οι επενδυτές καλά θα κάνουν να βλέπουν το αποτέλεσμα στην Κύπρο, τόσο ως έναν τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, όσο και ως μια υπενθύμιση ότι οι προσπάθειες να μετατεθούν οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με επισφαλή τραπεζικά πάγια σε Ισπανία και Ιρλανδία στον ισολογισμό του ESM δεν πρόκειται να πετύχει. Γενικότερα –συνεχίζει το IIF- αντί να διαρρήξει τους δεσμούς μεταξύ των τραπεζικών και κρατικών ισολογισμών, η συμφωνία της Κύπρου τους ισχυροποίησε: οι τράπεζες που έχουν έκθεση σε αδύναμα κράτη θα επιβάλλουν haircut σε καταθέτες και πιστωτές, σφυροκοπώντας την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Κοιτώντας μπροστά, υπάρχουν τρία πράγματα που χρήζουν προσοχής. Πρώτον, η βαθιά οικονομική εξάρθρωση της Κύπρου βρίσκεται μόνο στην αρχή. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τι θα συμβεί –όσον αφορά τη ζημιά στις καταθέσεις και τη φυγή κεφαλαίων- όταν τελικά οι τράπεζες ανοίξουν.

Δεύτερον, η νέα προσέγγιση θα αυξήσει τις πιέσεις χρηματοδότησης των τραπεζών στις πιο αδύναμες οικονομίες –ιδιαίτερα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία.

Τρίτον, είναι πιθανό οι αγορές να έχουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην στήριξη της ΕΚΤ που και τώρα, για άλλη μια φορά, να υποτιμούν τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ.

Mersch της ΕΚΤ: Η λύση στην Κύπρο δεν αποτελεί πρότυπο

Καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και θα «κουρέψει» τις καταθέσεις της, σύμφωνα με την εκτίμηση του μέλους του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα Expansion, ο Mersch είπε πως «χρειάζεται να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές και τους διεθνείς καταθέτες πως τα χρήματά τους είναι ασφαλή στην Ευρωζώνη».

«Η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο, πρόκειται για μία σειρά εξειδικευμένων μέτρων που εφαρμόζονται σε μια πολύ ειδική περίπτωση» φέρεται να δήλωσε ο Mersch.

Ξεχωριστά είπε πως «θεωρητικά υπάρχει περιθώριο» περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές, πρόσθεσε ωστόσο πως για την ώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι συμβαίνει αυτό.

«Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για αργή, αλλά σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook