Τρεις ακόμη Θιβετανοί αυτοπυρπολήθηκαν στην Κίνα ενώ οι αρχές ενίσχυσαν τους περιορισμούς στη μετάδοση πληροφοριών για τις διαμαρτυρίες.

Ο 28χρονος βουδιστής μοναχός Κουντσόκ Τενζίν υπέκυψε αφού αυτοπυρπολήθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στη μονή Μόρι στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ράδιο Ελεύθερη Ασία, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Η είδηση για την αυτοπυρπόληση δεν είχε ανακοινωθεί επί δύο ημέρες εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές στις επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός επικαλούμενος δηλώσεις των εξόριστων θιβετανών μοναχών Κανιάκ Τσερίνγκ και Λομπσάνγκ Γεσί που έχουν την έδρα τους στην Ινδία.

Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, η οποία έχει επίσης την έδρα της στην Ινδία, ανακοίνωσε πως οι θάνατοι από τη φωτιά ενός βουδιστή δασκάλου και της ανιψιάς του, τον Απρίλιο στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, που είχαν χαρακτηριστεί ατύχημα, ήταν στην πραγματικότητα κι αυτοί αποτέλεσμα αυτοπυρπόλησης.

Ο 47χρονος Θουμπτέν Νιαντάκ Ρινπός και η 25χρονη ανιψιά του Ατσέ αυτοπυρπολήθηκαν στη μονή Τζογκτσέν του Σετσουάν, δήλωσαν τοπικές πηγές, σύμφωνα με την εξόριστη κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 114 Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί στην Κίνα από το 2009, οι περισσότεροι τα δύο τελευταία χρόνια. Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα έχει ενισχύσει από πέρσι την ασφάλεια στις περισσότερες περιοχές του Θιβέτ, έπειτα από μια κλιμάκωση των αυτοπυρπολήσεων και άλλων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook