"Αναλύοντας τα οικονομικά της Ελλάδας, ήμουν σωστός, αλλά στις πολιτικές μου εκτιμήσεις... έπεσα έξω", παραδέχεται ο βραβευμένος με Νόμπελ, Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Σε νέο άρθρο του στη "The New York Times" και αναφερόμενος στο σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ που ο ίδιος ενστερνιζόταν, ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει πως η "ελληνική πολιτική ελίτ που παρέμεινε αφοσιωμένη στο ευρώ"απεδείχθη εξαιρετικά ισχυρή και διέψευσε τις προβλέψεις του.

Ο κ. Κρούγκμαν αναφέρεται στο σενάριο που ο ίδιος προέβαλλε για την ελληνική κρίση και διεμήνυε τα τρία τελευταία χρόνια, κατά το οποίο η Ελλάδα θα εξερχόταν από τη ζώνη του ευρώ.

Θα προηγούνταν μία τραπεζική κρίση με επακόλουθη την επιβολή κάποιων περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές αναλήψεις και στη συνέχεια - αφού και τα επιχειρήματα κατά της εξόδου θα αποδυναμώνονταν - η Ελλάδα θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα.

"Η οικονομική μου ανάλυση δεν ήταν λαθεμένη, αλλά οι πολιτικές μου εκτιμήσεις ήταν άστοχες", επισημαίνει, ωστόσο, συμπληρώνοντας πως η έντονη προσήλωση της πολιτικής ελίτ στο ευρώ ξεπέρασε τις προβλέψεις του.

Η Κύπρος, όμως, ακολουθεί τώρα το πρώτο σκέλος του σεναρίου, παρατηρεί ο οικονομολόγος, αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση και στα περιοριστικά μέτρα που αποτελούν πραγματικότητα για τη Μεγαλόνησο.

Και μάλιστα διερωτάται: "Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ;".

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει υποχωρήσει, διατείνεται, ενώ για το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ, θεωρεί πως πρόκειται για ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας.


news247.gr