Ο Δήμος Φαιστού ως ο μοναδικός δήμος επικεφαλής εταίρος που η πρόταση του εντάχθηκε προς χρηματοδότηση 881.500€ στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα Κύπρος με τίτλο «BIOMASS / Ανάπτυξη συστήματος Παραγωγής και Αξιοποίησης Ξυλώδους Βιομάζας για την Θέρμανση Δημοτικών_Κτιρίων» πραγματοποίησε ημερίδα την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις Μοίρες με τη συμμετοχή όλων των εταίρων από Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, το Φορέα Διαχειριστικής Ενότητας Αν. Σάμου και την Κοινότητα Βοροκλήνης από την Κύπρο πραγματοποίησε τεχνική συνάντηση μαζί με τους εταίρους όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο του έργου.

Βασικό αντικείμενο του έργου που παρουσιάστηκε είναι η ανάπτυξη μιας μονάδας, σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, που θα αξιοποιεί τα ξυλώδη υπολείμματα που παράγονται από την αστική και γεωργική δραστηριότητα στα όρια του και συγκεκριμένα τα υπολείμματα από δημόσια πάρκα και δεντροστοιχίες, ιδιωτικούς κήπους, από το κλάδεμα της ελιάς και του αμπελιού κοκ, και θα τα μετατρέπει σε στερεό βιοκαύσιμο (pellets) για τη θέρμανση κτηρίων.

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα pellets αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ στις περισσότερες χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση λεβήτων και σομπών pellets.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.

Ωστόσο, και παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κατέχει την τελευταία θέση. Αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα και καινοτομία του συγκεκριμένου έργου από το δήμο Φαίστου.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη, η οποία και χαιρέτισε τις εργασίες της εσπερίδας. Επίσης, το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού κκ. Μανιαδάκης, Νικολιδάκης, Πρωτογεράκης και Φασομυτάκης. Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Οικονομολόγος Γ. Μαυρογιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Θ. Μανιός, καθώς και ο Διδάκτωρ Τεχνολόγος Γεωπόνος Ν. Βολακάκης οι οποίοι και ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημότες όπου αναλύθηκαν όλοι οι παράμετροι της συγκεκριμένης τεχνολογίας αλλά και οι προβληματισμοί για την υφιστάμενη κατάσταση ότι η πλειοψηφία καίει τα γεωργικά υπολείμματα. Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της εσπερίδας πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Φαιστού είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα ο οποίος έχει συντάξει και υποβάλλει «Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια» ανοίγοντας νέους δρόμους για Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις σε θέματα που αφορούν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Δήμαρχος σε δήλωση της τόνισε ότι η ενημερωτική εσπερίδα δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν αλλά όλα ξεκινούν από την δέσμευση που κάνει ο καθένας μας χωριστά θέτοντας ως στόχο να βελτιώσει το σύστημα, ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά, είναι όμως η αρχή θέτοντας τον πήχη για τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook