Η έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και η ομαλή διενέργεια του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη, είναι το θέμα Επίκαιρης Ερώτησης την οποία υπέβαλλε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ.Νίκος Μωραίτης, προς τον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής :

"Σε πλήρη αδιέξοδο και καταστροφή οδηγεί η σκληρή αγροτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς των Χανίων και συνολικά της Κρήτης.

Η περσινή χρονιά με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις τεράστιες καταστροφές από το δάκο στην παραγωγή (υπολογίζεται 40%-50% απώλεια στο νομό Χανίων), λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης με αποτέλεσμα την ελλειπή δακοκτονία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τους έχει φέρει στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος.
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν τα διάφορα «ειδικά χαράτσια» που επιβάλλει η κυβέρνηση για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κλπ.

Η επίθεση δεν έχει τελειωμό. Τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση-τρόικα στα πλαίσια του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015 θα φέρουν καίρια πλήγματα στο όποιο αγροτικό εισόδημα έχει απομείνει.

Την ταφόπλακα όμως στους φτωχομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αποφάσισε η κυβέρνηση να τη βάλει μέσω της μεγάλης συρρίκνωσης του προγράμματος δακοκτονίας. Έφτασε στο απαράδεκτο σημείο να κάνει «μνημόσυνο» ακόμα και με ξένα κόλλυβα (χρήματα των αγροτών). Μειώνοντας τα κονδύλια για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Μέχρι σήμερα, το όλο πρόγραμμα είναι στον αέρα. Κανένα πρόγραμμα, καμιά ανάθεση υλοποίησης προγράμματος καταπολέμησης του δάκου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

• Μήπως ο στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι η πλήρης καταστροφή της ελαιοπαραγωγής;
• Θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθώς και στην αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία, για να μην καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή; Άλλωστε χρήματα παρακρατημένα των αγροτών είναι.
• Τι άλλα μέτρα θα πάρει ώστε τα προγράμματα δακοκτονίας να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση; Μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Να σημειωθεί ότι η πρώτη επέμβαση πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης"