Ολοένα και μειώνεται τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των Δήμων από το κεντρικό κράτος, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως μάλιστα επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Χανίων - με θέμα την κατανομή των πιστώσεων της α' δόσης του 2013, ύψους 178.017 € στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -  ο Δήμος Χανίων το 2012 έλαβε το ποσό των 535.000 € για τον σκοπό αυτό, με τη μείωση της χρηματοδότησης συγκριτικά με το 2011 να φτάνει το 35%.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής,  “με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες για τη λειτουργία τους, με κίνδυνο τη σταδιακή υποβάθμιση των συνθηκών και το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης”.

Πρόσθεσε δε, ότι “παρά την ελλιπή χρηματοδότηση, ο Δήμος Χανίων καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίζει - όταν αυτό απαιτείται - μέσω έκτακτης χρηματοδότησης από ίδιους πόρους τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και συνακόλουθα των σχολείων του Δήμου, όπως άλλωστε έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την χρηματοδότησή τους για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης”.

Την αγωνία τους για τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση των Δήμων στη εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων εξέφρασαν, τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook