Ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας της βρίσκεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας , σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, ο οποίος έχει κηρύξει 48ωρη απεργία για την Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Απριλίου διεκδικώντας την καταβολή των συσσωρευμένων οφειλόμενων αμοιβών.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση και μέσα στο γενικότερο κλίμα οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας, οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ διεκδικούν την αναγωγή της επιχείρησης σε οργάνωση που αντιπροσωπεύει τον κόσμο της Σητείας, στηρίζει τον παραγωγό και εκπροσωπεί ουσιαστικά και δυναμικά τα συμφέροντά του.

«Η απαξίωση του αγροτικού κόσμου και ο εκφυλισμός του αγροτικού εισοδήματος που μεθοδικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, βρίσκει αντίθετο το σύνολο του προσωπικού της ΕΑΣ. Επιθυμούμε και προσπαθούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε ως εργαζόμενοι, η Ένωση να αντισταθεί και να ανακόψει την κατάσταση αυτή.

Θέτουμε υπόψη σας πως σήμερα η ΕΑΣ Σητείας, βρίσκεται ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας της. Μια εξέλιξη που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της επαρχίας .
Θέλουμε τη συμπαράστασή σας στην προσπάθειά μας να ξεπεράσει η ΕΑΣ την παρούσα κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει και ζητούμε συγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να σας προκαλέσει η κίνησή μας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πως στα πρόθυρα κήρυξης ανάλογων κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Ηρακλείου, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση εργασίας ζητώντας την καταβολή των οφειλόμενων αμοιβών τους.

Μάλιστα και για την ΕΑΣΝΗ υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για μεγάλα οικονομικά προβλήματα και μάλιστα συνεταιριστικά στελέχη σε κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για επικείμενη «κατάρρευση».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι κ.κ. Φραγκιαδάκης , Καλλέργης , Χτενιανάκης, Σχοιναράκης και Λουκαδάκης «στο συνεταιριστικό χώρο η μεγαλύτερη οργάνωση πανελληνίως η ΕΑΣΗ παραπαίει επικίνδυνα και απειλείτε με κατάρρευση. Τα οικονομικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί έχουν οδηγήσει την οργάνωση σε οικονομικό αδιέξοδο, τους τρεις τελευταίους μήνες δεν καλύπτουν ούτε την μισθοδοσία. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στους υπάλληλους και είμαστε αλληλέγγυοι στο πρόβλημα τους….»

Την ίδια ώρα στο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναμόρφωση του Συνεταιριστικού κινήματος. Νομοσχέδιο, το οποίο συναντά τις έντονες αντιρρήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ υπάρχουν πλέον μεγάλες αμφιβολίες για το ποιές Ενώσεις και σε ποιά οικονομική κατάσταση , θα έχουν απομείνει στην Κρήτη όταν θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ο σχετικός Νόμος.