"Πολιτικό τσουνάμι" που αποδυναμώνει όλο και περισσότερο τη θέση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος το σκάνδαλο του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόν Καουζάκ, ο οποίος διατηρούσε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία.

"Η παραδοχή του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού ότι είχε κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία και η υποψία για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος έχουν προκαλέσει πραγματικό πολιτικό τσουνάμι στη Γαλλία", γράφει η ισπανική El Pais στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ο Φρανσουά Ολάντ "βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επικρίσεων, κατηγορούμενος για υπερβολική αφέλεια στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή για συνέργεια στα ψέματα του υπουργού του, στην χειρότερη", σύμφωνα με την El Pais.

Η βρετανική Daily Telegraph κάνει λόγο για "ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας", ενώ η Guardian γράφει ότι "είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς χειρότερο σκάνδαλο για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία".

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Μπρέμερ των Times, "ακόμη και σε μία χώρα με μακρά ιστορία διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια, οι πολιτικές συνέπειες (του σκανδάλου) είναι καταστροφικές".

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι , ενώ "τα πολιτικά σκάνδαλα στη Γαλλία γίνονταν συχνά δεκτά με ένα κουρασμένο ανασήκωμα των ώμων.., η ανοχή της κοινής γνώμης αρχίζει να εξαντλείται".

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, "οι Γάλλοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία πολιτική κρίση που διαλύει την εμπιστοσύνη που τούς απέμενε απέναντι στην πολιτική τους ηγεσία".

Για την οικονομική Handelsblatt, το σκάνδαλο "δεν αλλάζει και πολλά πράγματα" στο πρόβλημα της εικόνας του Γάλλου προέδρου, που πασχίζει να επιβληθεί.

"Στο εξής, ο Ολάντ θα αντιμετωπίζεται ως πρόεδρος προς τον οποίο μπορεί κανείς να ψεύδεται επί μήνες".

Η Tageszeitung κατηγορεί τον Ζερόμ Καουζάκ ότι έπληξε την αξιοπιστία ολόκληρης της πολιτικής τάξης. "Οι λαϊκιστές, οι οποίοι επαναλαμβάνουν αδιάκοπα ότι όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν στην τύχη τους".

H βελγική Le Soir θεωρεί ότι η υπόθεση Καουζάκ αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον Ολάντ. "Κακή κατάσταση στην οικονομία, έλλειψη πολιτικής ηγεσίας, δημοτικότητα στα χαμηλότερα επίπεδα, σε όλα αυτά προστίθεται ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ψευδών ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η Γαλλία βρίσκεται σε πλήρη κρίση εξουσίας".

"Ο Καουζάκ κλονίζει τον Ολάντ", είναι ο τίτλος της Libre Belgique σε άρθρο με το οποίο διαπιστώνει ότι "η ηχηρή ομολογία του πρώην υπουργού αποδυναμώνει τη γαλλική προεδρία".

protothema.gr