Για τα θέματα υγείας που απασχολούν τις υγειονομικές μονάδες της Κρήτης, αλλά και το νομικό καθεστώς που διέπει, σύμφωνα και με τις πρόσφατες τροποποιήσεις των Νόμων τις Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και για την προοπτική που αυτές παρέχουν, ενημερώθηκε σήμερα ο Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, σε συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης.

Ο Βουλευτής επισκέφθηκε τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης στις 9 το πρωί στο πλαίσιο της 2ήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη, συνοδευόμενος από υποψήφιους βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το Διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη και τους Υποδιοικητές της Γιώργο Νεοφώτιστο και Άννα Τριχοπούλου συζήτησαν την ανάγκη σύνταξης Οργανισμού στις Υ.ΠΕ, όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης - αναβάθμισης, που παρέχονται σήμερα βάση των νομοθετικών ρυθμίσεων, με την τροποποίηση του Ν.4052 και όσων αναμένονται να θεσμοθετηθούν, στις Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες θα επιτρέπουν στην συνολική διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας ανά Περιφέρεια. 

Τη δημιουργία δηλαδή αποκεντρωμένων περιφερειακών οργανισμών που θα έχουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη σε κάθε υπηρεσία υγείας. 

Όπως συζητήθηκε, ο πολυκερματισμός των υπηρεσιών όπως αυτός αποτυπώθηκε στον Καλλικρατικό Νόμο και ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και όπως σήμερα υφίσταται με την πολυδιάσπαση φορέων υγείας, ανεξάρτητων από την Υ.ΠΕ δεν ευδοκιμεί και δυσχεραίνει στην συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει τον οικονομικό εξορθολογισμό αλλά και τον εξορθολογισμό ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Πανούσης επίσης ενημερώθηκε για τα 3 μεγάλα έργα που βρίσκονται προς υλοποίηση από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης. Εκείνα, της έναρξης λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, της Παιδοψυχιατρικής και της δημιουργίας Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στη Νεάπολη Λασιθίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε επίσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του, για θέματα ψυχικής υγείας και της προσπάθειας σχεδιασμού που σήμερα καταβάλλεται από την Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης για χωροταξική ισοκατανομή των δομών ψυχικής υγείας ανά νομό και την αναδιάρθρωση του χάρτη ψυχικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί.

Μετά το πέρας της συζήτησης με τη Διοίκηση, ο Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γ. Πανούσης συναντήθηκε και με το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης.