Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Ενώ το τοπίο για την νέα ΚΑΠ φαίνεται να είναι ακόμα ασαφές και αρκετά θολό, ακατανόητα και ανεδαφικά σενάρια που πλήττουν καίρια τους ελαιοκαλλιεργητές και κατά επέκταση την Κρητη, φαίνεται ότι επεξεργάζεται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο ΥΠΑΑΤ

Έτσι, από όσα δημοσιεύονται δεν φαίνεται να είναι σαφές αν τα νέα Μέτρα θα εφαρμοστούν εφάπαξ το 2015, η θα κλιμακωθούν μέχρι το 2024, όπως επίσης τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το λεγόμενο «πρασίνισμα» και αν η εξαίρεση εκτάσεων κάτω από 150 στρ και των μόνιμων δένδρων (ελαιώνων, οπωρώνων) με λιγότερα από 25 δέντρα/στρ από το «πρασίνισμα», θα συνεπάγεται απλή απαλλαγή τους από τα ποσοστά οικολογικής εστίασης (ακαλλιέργειας) που έχουν αναφερθεί από 3-7%, η θα τύχουν παροχής δικαιώματος για λήψη επιδοτήσεων, συμφωνά με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Ωστόσο, το σοβαρότερο για την Κρητη είναι, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα που φαίνεται να έχουν πηγές στο ΥΠΑΑΤ ( Agrenda 23-24/2/13) το επικρατέστερο σενάριο “Περιφερειοποίσης» που μελετά Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΑΑΤ είναι ο χωρισμός της Χώρας σε δυο περιφέρειες: των γεωργικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων.

Στην περίπτωση αυτή η Κρητη ζημιώνεται πολύ σοβαρά, αφού η μέση επιδότηση για τους ελαιώνες που είναι σήμερα 152.9 ευρω/στρ. θα κατεβεί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε μόνο 38,5 ευρω/στρ.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, τότε οι ελαιοκαλλιεργητές γενικότερα και της Κρήτης ειδικότερα είναι προφανές ότι θα ζημιωθούν κατάφορα και ένα σημαντικό μέρος των ενισχύσεων που παίρνουν (περίπου 75%) θα μεταφερθεί ουσιαστικά σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επομένως κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στους εδώ ιθύνοντες, ότι οι Ελαιώνες δεν απλά στρέμματα όπως τα χωράφια για τον καπνό, βαμβάκι κ.α . και δεν μπορούν να εξισωθούν με αυτά. Οι ελαιώνες αποτελούν ένα μόνιμο φυτικό κεφάλαιο με πολύτιμη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία που οι πλείστοι χρειάστηκαν μόχθους γενεών και σημαντικές δαπάνες για να δημιουργηθούν!

Ο ΣΕΔΗΚ από την πλευρά, όπως αποφάσισε σε πρόσφατο ΔΣ του θα ζητήσει διευκρινήσεις από το ΥΠΑΑΤ με σχετικό Υπόμνημα που θα υποβάλλει.

Όμως είναι προφανές ότι δεν φτάνει μόνο ο ΣΕΔΗΚ . Πρέπει και άλλοι Φορεις να ασχοληθούν ώστε να καταστεί σαφές σε εκείνους που κατασκευάζουν τα σενάρια ότι τέτοιες εξισώσεις όχι μόνο δεν πρέπει να τις διαρρέουν αλλά ούτε καν να τις διανοούνται!

Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (nmixel@otenet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook