Η «κατάρα» των σεισμών φαίνεται να μη θέλει να αφήσει σε ησυχία τους Ιάπωνες, καθώς νέος μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την Πέμπτη στα ανοιχτά της επαρχίας Miyagi της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Οι αρχές είχαν εκδώσει αρχικά συναγερμό για τσουνάμι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα έληξε και οι κάτοικοι επέστρεψαν πίσω στο σπίτια τους. 

Ο επίσημος απολογισμός των ιαπωνικών αρχών κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον 141 τραυματίες, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση, από τα 7,4 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την επαρχία Μιγιάγκι.

Στην περιφέρεια Yamagata βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της μια 63χρονη γυναίκα, η οποία υποστηριζόταν από συσκευή οξυγόνου, που σταμάτησε να λειτουργεί όταν ο σεισμός διέκοψε το ρεύμα.

Στην πόλη Ishinomaki, ένας άντρας 79 ετών πέθανε σε νοσοκομείο της περιφέρειας Miyagi όταν έπαθε καρδιακό επεισόδιο την ώρα του σεισμού. Το τρίτο θύμα είναι ένας 85χρονος άντρας ο οποίος πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να πάει σε ένα ασφαλές καταφύγιο με την οικογένειά του.

Ο σεισμός κράτησε για περίπου ένα λεπτό, και όπως αναφέρει υπεύθυνος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στον αντιδραστήρα Νταϊτσί, οι εργαζόμενοι εκεί είναι ασφαλείς. Η Tepco ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν νέες ζημιές στους αντιδραστήρες.

Το βάθος εντοπίζεται στα 25 μίλια και ταρακούνησε ιδιαίτερα τις γύρω πόλεις. Το ρεύμα στην πόλη Ichinoseki κόπηκε αυτόματα, ενώ, σύμφωνα με την προειδοποίηση που προέβαλε το κρατικό κανάλι της χώρας NHK, οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν από τις ακτές και να μετακινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο δίνει ως μέγεθος του σεισμού τα 7,1 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι για άλλη μια φορά είναι σε απόγνωση και ζουν τον φόβο μιας νέας σεισμικής δόνησης. Στις συνοικίες της Ιαπωνίας κυριαρχούν οι εικόνες με τους κατοίκους σε ουρές έξω από τα καταστήματα, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.