Καταθέτοντας τις απόψεις του στο Κονγκρέσο, ο επικεφαλής της Αμερικάνικης διοίκησης στην Αφρική, Κάρτερ Χαμ, τόνισε πως η κατάσταση στη Λιβύη, οδεύει προς αδιέξοδο.

Μπορεί οι εξεγερμένοι κατά του Καντάφι να μην είναι οργανωμένοι σαν στράτευμα, ωστόσο και οι δυνάμεις του Καντάφι δεν μπορούν να εξαπολύσουν κάποια επίθεση, λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Δημοσίευμα του CNN το οποίο επικαλείται πηγές στρατιωτικών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων της Λιβύης, αναφέρει πως τα σενάρια είναι τρία: 1) Να συνεχιστεί το παρατεταμένο αδιέξοδο, 2) Να εκτονωθεί η κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων και 3) να υπάρξει καθολική νίκη για μια από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, το δημοσίευμα προχωράει ένα βήμα μπροστά, αναλύοντας τα τρία πιθανά σενάρια:
Παρατεταμένο αδιέξοδο

Η κατάσταση θα μπορούσε να παραμείνει όπως είναι, με τους εξεγερμένους να ελέγχουν τη Βεγγάζη και την Αντζαμπίγια, ενώ ο Καντάφι την υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο, οι αναλυτές κάνουν λόγο για εξάπλωση της βίας στα κατεχόμενα από τους εξεγερμένους εδάφη και διχοτόμηση της χώρας.

Λύση μέσω διαπραγματεύσεων

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο χρόνος δεν είναι υπέρ του Καντάφι.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις επιθέσεις, την ώρα που οι εξεγερμένοι εξοπλίζονται από τις χώρες της συμμαχίας. Οι εξεγερμένοι με τη σειρά τους έχουν πρόσβαση σε χρήματα από τα πετρέλαια, την ώρα που ο Καντάφι σε λίγο καιρό θα αδυνατεί να πληρώσει τους μισθοφόρους που τον βοηθάνε. Ετσι, λογικά θα δεχτεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καθολική νίκη για κάποιον

Το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, είναι να καρτερεύσει το καθεστώς Καντάφι.

Αυτό θα γίνει εφόσον το ΝΑΤΟ εντείνει τους βομβαρδισμούς και οι αντάρτες μπορέσουν να πάρουν και την Τρίπολη. Εφόσον συμβεί όμως το αντίθετο και ο Καντάφι καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, αφού ο πρόεδρος της Λιβύης δε θα αλλάξει στάση προς το λαό της χώρας.

Το τι θα συμβεί, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, ωστόσο το μόνο σίγουρο, είναι το γεγονός πως η ιστορία στη Λιβύη, δε θα τελειώσει σύντομα.

newsbomb
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook