Προσπάθεια ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας στην εξεύρεση καταλυμάτων για αστέγους ξεκινά στον Δήμο Φαιστού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου \”η σύγχρονη πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από σωρεία κοινωνικών προβλημάτων που φαίνεται να επηρεάζουν ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού παγκοσμίως.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας του σήμερα, βιώνοντας την προαναφερθείσα κοινωνική πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την εδραιωμένη ύφεση σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να βάλλεται περισσότερο από ποτέ, από το πλέον δεδομένο έλλειμμα κοινωνικών και προνοιακών πολιτικών στη χώρα μας.

Τα κοινωνικά προβλήματα, διακριτά, δυσεπίλυτα και εμφανώς ριζωμένα, φαίνεται να χρίζουν διαφορετικής προσέγγισης για την επίλυσή τους, καθώς η ανεπάρκεια σε δομές, προγράμματα και παροχές είναι δυστυχώς κοινός τόπος. Η ύπαρξη ενός δικτύου αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη. Η αντικειμενική αξιολόγηση της πραγματικότητας, χωρίς μοιρολατρικές προσεγγίσεις πλαισιωμένες από προκαταλήψεις και στερεότυπα, μπορεί να οδηγήσει στην άμεση σύνδεση των κοινωνικών προβλημάτων με την εύρεση δραστικών λύσεων. Αρνούμενοι την παθητικότητα και κατά της αδράνειας, οι λύσεις μπορεί να είναι σαφείς, συνειδητές και σκόπιμες. Σε αυτή τη μεταβατική χρονικά φάση, η έννοια της αλληλεγγύης μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.

Ένα από τα προβλήματα που φαίνεται να ταλανίζει πολλούς από του συντοπίτες μας είναι αυτό της στέγασης. Η ανασφάλεια, το άγχος και ο φόβος που προκαλούνται στους μη έχοντες στέγη, είναι συναισθήματα που μπορούν να επιφέρουν θλιβερές συνέπειες στα άτομα. Με στόχο την μείωση και την εξάλειψη αυτών των συνεπειών, ο Δήμος Φαιστού κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και μη εκμεταλλεύσιμα αρκετό χρονικό διάστημα, να δοθούν προσωρινά σε οικογένειες ανθρώπων από την περιοχή της Μεσαράς που δεν έχουν κάπου να μείνουν. Η προσωρινή διάθεση καταλύματος θα ανακουφίσει τα μέλη των οικογενειών αυτών, δίδοντας τους την ευκαιρία να βελτιώσουν το κοινωνικό-οικονομικό τους επίπεδο.

Ταυτόχρονα, η ανακούφιση και συναισθηματική αποφόρτιση από το γεγονός της παροχής καταλύματος θα συντελέσει στη ψυχολογική ενδυνάμωση των ωφελουμένων. Σχετικά με τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διατίθενται να ανακουφίσουν τον πόνο των ντόπιων συμπολιτών μας, θέτοντας προσωπικό άτυπο συμβόλαιο στις οικογένειες που θα διαμένουν στην περιουσία τους, θα έχουν ταυτόχρονα την ευκαιρία να δουν την περιουσία τους να παίρνει ξανά ζωή και γιατί όχι να επανέλθει σε εκμεταλλεύσιμη μορφή.

Η ανάγκη για στέγη είναι καθολική από τις απαρχές της ανθρωπότητας. Η ικανοποίηση της ανθρώπινης αυτής ανάγκης για αξιοπρεπή στέγη ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με την ποιότητα ζωής. Ας μην φτάσουμε στο σημείο αυτό όπου οι άστεγοι στις μεγαλουπόλεις μέρα με την μέρα αυξάνονται. Ας δώσουμε την ευκαιρία σε οικογένειες να αξιοποιήσουν αυτό το διαμεσολαβητικό στάδιο φιλοξενίας ώστε να αναπτύξουν δυνατότητες για μια ομαλή κοινωνική επανένταξη με στόχο την κοινωνική ευημερία.

Ο κοινωνικός ιστός θα πρέπει να ενδυναμώνεται και να ενισχύεται με δράσεις αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι η διαφορετικότητά μας, η δύναμη και ο πλούτος μας, η δικαιοσύνη και η ελευθερία μας είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ιδιοκτητών ακινήτων μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Φαιστού στο τηλέφωνο 2892340203 για συζήτηση και επιπλέον ενημέρωση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook