Ολα τα σενάρια για τη μείωση του ενιαίου τέλος ακινήτων επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να υπολογίσουν επ’ακριβώς τις απώλειες που θα προκύψουν.

Το αρχικό σενάριο που προέβλεπε οριζόντια μείωση 30% έχει απορριφθεί από την τρόικα εξαιτίας του μεγάλους κόστους (500 – 700 εκατ. ευρώ) και τα τρία που έχουν απομείνει στα τραπέζι προβλέπουν μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% – 15% και 20%.

Τα τεχνικά κλιμάκια σε κάθε περίπτωση σεναρίου κάνουν προβολές όχι μόνο των εσόδων που θα εισπραχθούν αλλά και του ποσού που δεν θα εισπραχθεί λόγω αδυναμίας του υπόχρεου.

Δηλαδή, στην περίπτωση που μειωθεί το ειδικό τέλος κατά 10% δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν αδυναμία πληρωμής, με αποτέλεσμα να συμφέρει έστω και επικοινωνιακά μία μείωση των συντελεστών κατά 15%. Αν και η διαφορά είναι μικρή, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι το ίδιο.

Βέβαια, ο φόβος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο οικονομικό επιτελείο είναι η στάση της Δημοκρατική Αριστεράς που επιμένει στην εφαρμογή από φέτος του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων, ο οποίος προβλέπεται να αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. H στάση της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ προκαλώντας τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση.

Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προλαβαίνει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2013, ο οποίος θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων. Σημειώνουν ωστόσο ότι πιθανόν να μην προλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου να στείλουν μέχρι το τέλος του έτους τα σημειώματα στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων. Ο ενιαίος φόρος όπως αναφέρουν θα έχει φορολογικές κλίμακες ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και αφορολόγητο όριο το οποίο θα αποφασισθεί από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής της τρόικας προβλέπει:

1. Την οριζόντια μείωση κατά 10%-15% ακόμα και 20% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

Το ειδικό τέλος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί του συντελεστή που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης των ακινήτων επί του συντελεστή προσαύξησης.

Για παράδειγμα σήμερα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου 10ετών και 100 τ.μ. σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι 1.000 το τ.μ., πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ που ανέρχεται στο ποσό των 460 ευρώ. Στην περίπτωση που ο συντελεστής μειωθεί κατά 10% ο φόρος θα ανέλθει στα 414 ευρώ, με μείωση 15% ο φόρος μειώνεται στα 391 ευρώ και με 20% στα 368 ευρώ. Αλλος ιδιοκτήτης με ακίνητο ηλικίας 20 χρόνων και 70 τ.μ. σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 το τ.μ., πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ που ανέρχεται στο ποσό των 367,50 ευρώ. Στην περίπτωση που μειωθεί το ΕΕΤΗΔΕ 10% ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 330,75 ευρώ, με μείωση 15% ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 312,37 ευρώ και με μείωση 20% του συντελεστή ο φόρος διαμορφώνεται στα 294 ευρώ.

2. Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους.

3. Τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλος, με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων. Επίσης, ορισμένοι δήμοι δεν επιβάλλουν σήμερα καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ σε διάφορα ακίνητα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι δίνουν στοιχεία που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

4. Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πλέον θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στον δήμο όπου ανήκουν ή στους όμορους δήμους.

5. Την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και για ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει τον φόρο. Πρόκειται για παλαιές μισθώσεις του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλεται παρατύπως και το ΤΑΠ αλλά και το ΕΕΤΗΔΕ. Στις νεότερες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο πληρώνουν κανονικά και το ΤΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ.

Μαζί με το ΕΕΤΗΔΕ θα συνεχίσει να επιβάλλεται και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Σημειώνεται ότι τον ΦΑΠ πληρώνουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Πάντως, ακόμη δεν έχουν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012. Πιθανόν ο ΦΑΠ για το έτος 2013 να καταβληθεί το επόμενο έτος, προκειμένου να μην επιμερισθούν οι επιβαρύνσεις.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook