Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο κ. Στουρνάρας -που συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, και παρέμεινε μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν από το Μαξίμου, για περαιτέρω συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά- έχει αυτήν την ώρα νέο γύρο διαβουλεύσεων με το κλιμάκιο της τρόικας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου.

Μετά τη συνάντηση με τα μέλη της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την αποχώρησή του, αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για την πρόοδο που σημειώθηκε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η οικονομία αντέχει νέα φορολογικά μέτρα.

«Αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών φέρεται να παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στην απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο έως τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση αυτοί να αντικατασταθούν με ισάριθμες νέες προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η πλευρά της τρόικας τείνει να αποδεχτεί μείωση του αριθμού των αποχωρήσεων από το Δημόσιο στους 20.000 υπαλλήλους έως το 2014.

Η τρόικα φαίνεται επίσης πως αποδέχεται τα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2013. Αυτό θα σήμαινε ότι δέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κάλυψη την του κενού στα έσοδα που δημιουργείται από τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.

Για το άλλο επίμαχο θέμα, των ενστάσεων που εγείρει η τρόικα σχετικά με τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, δεν υπάρχει προς το παρόν εικόνα εάν έχει σημειωθεί πρόοδος μετά και τη συνάντηση της Κυριακής στο Μαξίμου.

Συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας

Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να συναντηθεί με την τρόικα και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και ενημερωνόταν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 1:1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αντί του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι έχει πρωτεύουσα σημασία να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γιατί πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις, να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για να σταλεί το καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από τη κρίση χωρίς παλινδρομήσεις.

Διαψεύδονται πληροφορίες για ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ζητήσει να κλειστεί νέο ραντεβού το Μάιο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να μειωθεί η πίεση της τρόικας, αντέδρασαν με έκπληξη και λέγοντας: «Αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί έτσι. Έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και προχωρά βήμα – βήμα σύμφωνα με το πρόγραμμα της».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook