Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) συζητήθηκε το θέμα το ζήτημα της αυτοδιοίκησης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αλλά και των Νοσοκομείων.

Σχετικά με την συγκεκριμένη συνεδρίαση και ην εξέλιξη της εξέδωσε ανακοίνωση η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας, που επισημαίνει τα παρακάτω:  

\”Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που έλαβε χώρα την Παρασκευή 5/4/2013, τέθηκε, προ ημερήσιας διατάξεως, με θετική εισήγηση, από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Γρηγοράκη, το ζήτημα της αυτοδιοίκησης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αλλά και των Νοσοκομείων του νομού μας γενικά, της επαρκούς στελέχωσης και χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει, μετά την 3ήμερη κατάληψη που είχαμε πραγματοποιήσει στο κτίριο της υπηρεσίας του στο Ηράκλειο στις 20-23/2.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, η υπεράσπιση του αιτήματος από τον κύριο Γρηγοράκη υπήρξε σθεναρή, βασισμένη στο φάκελο στήριξής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, που συντάχθηκε από την Επιτροπή Αγώνα και εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, και έτυχε θετικής αντιμετώπισης τόσο από τους άλλους Υγειονομικούς Περιφερειακούς Διοικητές, όσο και από το γραμματέα του υπουργού Υγείας, κ. Καλλίρη. Αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα της περιοχής, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους σκληρούς αγώνες των κατοίκων και υπήρξε η δέσμευση της επανεξέτασης του θέματος και τελικής απόφασης μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Η συγκεκριμένη έκβαση, μπορεί να μην είναι η θετική απάντηση για την οποία αγωνιζόμαστε, μας φέρνει όμως ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για αυτόνομη ύπαρξη του Νοσοκομείου μας και πλήρη λειτουργία του με βάση τις ανάγκες μας. Αποδεικνύεται για άλλη μια δορά ότι οι αγώνες που δίνουμε τρία χρόνια τώρα, με αποκορύφωμα τους τελευταίους δύο μήνες, πιάνουν τόπο. Είναι η πρώτη φορά, μετά την ψήφιση του Νόμου Λοβέρδου, που υποχωρεί  το υπουργείο Υγείας από την κάθετη άρνησή του να εξετάσει το αίτημά μας. Χωρίς να έχουμε καμιά αυταπάτη, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι γενικότερες μνημονιακές πολιτικές κατευθύνσεις και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών προσπαθειών να μας κατευνάσουν και να αποδυναμώσουν τον αγώνα μας, πιστεύουμε ότι έγινε ένα ακόμα θετικό βήμα. Είναι στο χέρι μας, με συνεχείς αποφασιστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις να το αξιοποιήσουμε.

Όσον αφορά τον πενθήμερο αποκλεισμό των ταμείων του Νοσοκομείου μας, αποτέλεσε, οπωσδήποτε, μια από τις κινητοποιήσεις που συνέβαλαν στην παραπάνω εξέλιξη στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της επιμονής μας. Καμία λειτουργία του νοσοκομείου δεν διαταράχθηκε και δεν παρεμποδίστηκε, κανένας ασθενής δεν έμεινε χωρίς περίθαλψη και εξετάσεις. Το μόνο που παρεμποδίστηκε ήταν η πληρωμή του 5ευρου και των εξέταστρων στα πλαίσια του μηνύματος που θέλαμε να στείλουμε ότι η Υγεία είναι δικαίωμά μας και πρέπει να είναι Δημόσια και Δωρεάν και ότι το 5ευρω αποτελεί ένα χαράτσι που δεν θα έπρεπε να εισπράττεται καθόλου, αλλά ακόμα και στα υφιστάμενα πλαίσια εισπράττεται συχνά παράνομα, δηλαδή σε περιπτώσεις που από το νόμο απαλλάσσονται. Ψηφίσματα συμπαράστασης και ενημερωτικά δελτία υπήρξαν τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Λασιθίου, όσο και από τους συλλόγους εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Σητείας.

Οι ενέργειες του μέχρι πρότινος διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Μαρκόπουλου, αρχικά να καλέσει την αστυνομία και στη συνέχεια να καταθέσει καταγγελία στον εισαγγελέα, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η κινητοποίηση λάμβανε χώρο στο εσωτερικό του Νοσοκομείου και ότι εμποδίζονταν οι εξετάσεις των ασθενών δε βοηθούν την υπεράσπιση του Νοσοκομείου μας. Πολύ δε περισσότερο, φανερώνουν εμπάθεια απέναντι στην Επιτροπή Αγώνα, αδικαιολόγητη για τη συμβολή της στην υπόθεση του Νοσοκομείου, αλλά και του ΤΕΙ και των υπηρεσιών της πόλης μας, και ανάξια της θέσης του διοικητή του Νοσοκομείου μας ή του αιρετού στο Δήμο μας. Παρόλα αυτά, τέτοιες ενέργειες δεν μας πτοούν. Ο αγώνας για το Νοσοκομείο μας και τον τόπο μας θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, κόντρα στις πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία μας στην εξαθλίωση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook