«Σταθερός στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017» θα παραμείνει ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όπως διαβεβαίωσε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Από το 2017, οπότε θα λήξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θα εφαρμοσθεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού» του βασικού μισθού».

Τα σχόλια του κ. Βρούτση έρχονται στον απόηχο δημοσιεύματος της Καθημερινής της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, από το 2014.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων προβλέπεται βασικός μισθός «τριών ταχυτήτων» με γνώμονα την ηλικία, ένας για εργαζόμενους ηλικίας έως 18 ετών, άλλος για ηλικίες έως 24 ετών, και άλλος για μεγαλύτερους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση μία σειρά κριτηρίων, όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ή ύψος ανεργίας ανά περιοχή, το ποσοστό ανεργίας συνολικά αλλά και για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, και η έκταση της αδήλωτης εργασίας.

«Σε λίγες ημέρες, η Ελλάδα θα αποκτήσει μια νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πρότυπο που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας ότι η «νέα διαδικασία θα βασίζεται σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και […] στις τεχνοκρατικές προτάσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας».

Ο νέος μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ από το 2017 κι έπειτα, και θα λειτουργήσει ως «δίχτυ προστασίας», πάνω από το οποίο όμως θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν όποιες αμοιβές θέλουν, και την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook